17. sep
 
Gjennomførbart

Publisert: 03.sep.2019 13:21
Oppdatert: 03.sep.2019 14:25

Ved skolen der jeg jobbet, tok Bygdekvinnelaget (før: Bondekvinnelaget) og Bondelaget (som sponset maten), initiativ til å prøve med Skolefrokost. Skolen hadde ca 170 elever.

Det ble dekket med servietter og engangskniver på langbord i gymsalen, og vi delte elevgruppa i 1-3 trinn og 4-6. Hver gruppe fikk ca ½ time til å spise. Vi serverte brødskiver, smør, hvit og brun ost, spekepølse, makrell i tomat, tomat- og agurkskiver. Det var også mulighet for litt oppskåret frukt. Det ble servert melk, vann og juice som drikke. Lærerne fulgte elevgruppene sine og spiste sammen med dem.

Det ble ikke penger til mer enn ei lita uke, men forsøket var meget vellykket. Vi opplevde bedre konsentrasjon og mindre uro i klasserommet. Den sosiale fellesopplevelsen mente vi også ga positiv innvirkning på elevenes måte å omgås med hverandre ellers.

Men vi så jo at det var avhengig av de frivillige damene fra Bygdekvinnelaget, godvilje fra vaktmesteren som var behjelpelig med møblering og opprydding og læreres interesse – at de så dette som like verdifullt som fagtimer. Gym kunne for eksempel ikke legges til første time.

Dette er ca 25 år siden, og den gangen var det få elever som måtte ha spesialforpleining – de fleste spiste det meste. I våre dager har mange elever laktoseintoleranse, glutenallergi og andre utfordringer som antakelig må tas med i betraktningen.

Til tross for større utfordringer, hadde det vært spennende å gjøre forsøk med skolemat – også i våre dager. Hvis det legges penger på bordet til selve maten, og støtte til noe av organiseringen, må hver skole kunne finne sin måte å gjøre dette på.

Når Høyre forteller oss at skolemat er unødvendig fordi 80 prosent av elevene har med seg matpakke, vil jeg gjerne supplere med at de 20 prosentene som ikke har mat, svært ofte er uromomentene som gjør skolehverdagen slitsom for de 80 prosentene.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke