17. jul
Svartspett: Med en dramatisk forhistorie. Foto: Anne Håve.
 
Sommergjesten vår
Vi har fått storfint besøk hos oss i Furuberget i sommer.

Publisert: 21.aug.2018 06:59
Oppdatert: 21.aug.2018 09:39

Mye lyd, spesielt et langt og klagende plyyy, hører med. Og et krri-krri-krri, og en lang, rullende maskingeværvirvel som visstnok kan høres hele fire kilometer unna når den virkelig skal gi beskjed om at «dette er mitt territorium, her er det jeg som bestemmer». Det er svartspetten, den største hakkespetten i Europa med en lengde på 45 centimeter, som har slått seg til hos oss.

Med tanke på alt den har gått igjennom før den slo seg til i ei gran i nabolaget, ser vi det som viktig å stelle pent med den. Navnet er også Gjertrudsfuglen, og en gammel legende forteller om en dramatisk tilblivelse. Historien går helt tilbake til den tiden da Vårherre og St. Peter vandret rundt på jorden. De kom til ei bakstekone som het Gjertrud, og ba henne om å få smake på ei lefse. Hun brukte tre forsøk på å lage ei lefse til dem, men klarte ikke å lage ei lefse som var lita nok til at hun ville gi den bort. De fikk derfor ingenting.

Fordi Gjertrud var så gjerrig og ikke unnet dem mat, straffet Vårherre henne ved å skape henne om til en fugl, som straks føy opp gjennom pipa. Det er derfor den har sotsvart kropp og rød lue der den hakker etter mat mellom bark og ved og piper tørst mot regnværet. Den er storforbruker av stokkmaur, så da kan vi regnet den med som en medspiller for et trygt bomiljø i Furuberget.

Men vi har betenkeligheter. For vi har også fått en som kan forutsi godt og dårlig vær. 17. mars er det Gjertrudsdagen. Hvis vi hører skrikene fra Gjertrudsfuglen denne dagen, betyr det dårlig vær i lang tid framover. Men det finnes råd. Det sies at svartspetten har egenskapen at den kan lokke folk så langt inn i skogen at de går seg vill. Vi håper noen vil melde seg frivillig til å gå seg vill denne dagen. Så langt inn i skogen at vi ikke hører noe plyyy eller krri-krri-krri.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke