Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
 
Gledelig at transfettet forsvinner

0
Publisert: 23.jun.2015 04:00
Oppdatert: 23.jun.2015 07:12

En gledelig nyhet er at nå skal det farlige transfettet fases ut her i Norge også. Danmark har gjort noe med dette for lenge siden. Hvis produsentene av knekkebrød, kjeks og kaker kunne brukt smør og rapsolje i disse varene sine istedet for denne vegetabilske oljen som det står at de bruker,ville mye være vunnet. Den blir jo til transfett ved oppvarming, det vil si når disse varene blir stekt.

Kjeks og knekkebrød er vi glad i, det selger butikkene mye av. Hvordan gjør de dette i Danmark tro? Her i Norge ble det bestemt i 2014 at det er forbudt med en transfettandel på mer enn to prosent, og dette skal skje innen tre år. Jeg har kikket på hva som står om disse havrekjeksene som jeg liker så godt,og ble ganske desorientert. Som fett er brukt margarin står det,hvilket betyr transfett. Men i parentes ved siden av, står det at fettet er rapsolje og kokosolje,og det blir det vel ikke transfett av?

Har de da laget margarin av disse oljene først? Margarin lages ved at hydrogengass pumpes inn i disse oljene under høyt trykk. Kavli, Bergen som får laget disse kjeksene i Latvia bør gi en bedre informasjon på pakningene sine, synes jeg. Kunne det blitt brukt smør og rapsolje,ville vi fått sunnere fett i disse kjeksene. Når skal smør offisielt bli sunt igjen tro?

Det var vel på 60-70 tallet vi lot oss lure til at margarin og vegetabilske oljer var sunnere enn smør. Da hjerteinfarkt økte i befolkningen, var det vel smør og mettet fett som fikk skylda. Nå har noen kommet til at det kanskje heller var margarinen og alt transfettet en fikk i seg ved bakverk som kjeks, knekkebrød og kaker. Til jul er de fleste pepperkakene en får i butikkene bakt med margarin har jeg sett. Vi burde vi vel være litt mer oppmerksom her, se hva som står på varene og følge med i dette skal vi holde oss friske. Fett trenger vi jo, men transfett er jo farlig for helsa.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke