17. sep
 
Glem mjøssykehuset?
I tur og (u) orden mister politikere, involvert i et spennende lokalvalg, troen på et moderne spesialistsykehus i Mjøs-regionen.

0
Publisert: 28.jul.2015 04:00
Oppdatert: 28.jul.2015 06:59

Meninger

Den første med tapt tro var By- og bygdelistas ordførerkandidat i Hamar. Dette utløste umiddelbart sviktende tro også hos Hamar og Hedmark Høyre. I Løten har det samme partiets toppkandidat, tidligere styremedlem i Sykehuset Innlandet, kommet fram til at Løten er det beste lokaliseringsvalget. Med spenning avventer vi innspill fra Stange og Ringsaker.

Begrunnelsen som brukes synes å være todelt. Det ene er at hele prosessen er skjøvet så langt ut i tid at et felles hovedsykehus blir mer som et luftslott å regne. Oslo-regionen, med sterk befolkningsvekst, snikes framom i køa. For det andre sies det at et samlet politisk miljø i Oppland er imot et hovedsykehus for Innlandet. Argumentet er i så fall av det lettere slaget; det er ikke fylkesting, kommunestyrer eller ordførere som endelig avgjør prosjektet. Det skjer i sykehusstyrene, fagdepartementet og i Stortinget og regjering, som bevilgende myndighet. Det er neppe tilfeldig at disse lokale u-svingene kommer nå. Det er valg i høst.

Hvor troverdig er det for velgerne at det lar seg gjøre å etablere fire fullverdige akuttsykehus rundt Mjøsa; i Hamar (Sanderud), Elverum, Gjøvik og Lillehammer? Disse sykehusene skal i så fall ha topp moderne utstyr, døgnkontinuerlige vakter med spesialistkompetanse på en rekke områder og full, heldøgns dekning av «bakke»-mannskap. Er det troverdig at det noen gang, uavhengig av politisk farge, kommer ei regjering som har penger nok til dette, for en befolkning i Innlandet på bare 390.000 innbyggere?

Ja, det har gått for sakte og omstendelig med et hovedsykehus fram til nå, til glede for noen, til frustrasjon for andre. Skal valgkampsignalene tas på alvor, ser framtida slik ut: En dag drar delegasjonen fra Hamar inn for å selge sitt prosjekt hos statsråden eller Helse Sør-Øst, neste dag eller uka etter kommer Elverum. Disse deputasjonene kan i tur og orden, på toget og tospors jernbane tilbake, møte tilsvarende grupperinger fra Gjøvik og Lillehammer. Dette vil gjenta seg ikke bare én, men mange ganger de neste 10–15 årene.

Innlandets relativt få stortingspolitikere vil virre maktesløse rundt, som representanter for en region og ett eller to fylker. Hvem skal de støtte?

Fylkespolitikerne vil ha samme dilemmaet. De er valgt inn for hele fylket, ikke deler av det. Det er historieløst å glemme kunnskapen om hvorfor vi etter 30–40 år med lokaliseringsstrid ikke har kommet lenger enn vi har gjort. Kretskampene. Lokal krangling er en godbit for sentrale myndigheter i ei prioriteringsknipe.

Illustrerende nok kan alle tenke seg et moderne sykehus med høyt kvalifiserte ansatte, vel å merke hvis det legges til nettopp min kommune. I mellomtiden fraktes stadig flere pasienter med behov for rask akutthjelp til Trondheim eller Oslo, mens vi beklager oss over statlig sentralisering. Og pasienter blir for ofte pakkepost mellom Innlands-regionenes sykehus. Hvem er vi til for, de syke eller de friske? Jeg anbefaler til lesning et innlegg i HAs leserspalte 25. juli, med tittelen «J’accuse..»

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke