Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
Næringsliv: Kjell Inge Røkke - lite representativ for eierne av norsk næringsliv.
FOTO: Lise Åserud, NTB scanpix
 
Glem Røkke! Vi eier næringslivet
Hardtarbeidende småbedrifteiere blir stadig satt i bås med milliardærene. Det gir en debatt på feil premisser.

Publisert: 01.apr.2019 07:02
Oppdatert: 01.apr.2019 07:41

I det offentlige ordskiftet tegnes det altfor ofte et virkelighetsfjernt bilde av eierne i norsk næringsliv. Medieoppslag om saker som formueskatt, følges gjerne av bilder som viser hyttepalasset til Kjell Inge Røkke eller andre av hans kaliber.

Samtidig står skattepolitiske talspersoner i Stortingets vandrehall med pekefingeren i været og skyter ned et hvert forslag om å gjøre hverdagen litt enklere for bedriftseierne med sjefsargumentet «skattelette for de aller rikeste». Ja, det ville kanskje blitt marginalt bedre for Røkke, men først og fremst ville det blitt mye bedre for landets over 200.000 småbedriftseiere.

For selv om man fort kan få inntrykk av det motsatte, utgjør faktisk SMB-sektoren (små og mellomstore bedrifter) over 90 prosent av norsk næringsliv. Det er alt fra frisøren som klipper barna dine til den lokale bilmekanikeren.

Hver for seg er vi ikke så store, men vi står faktisk for halvparten av verdiskapningen i Norge. I tillegg skaper vi to av tre nye arbeidsplasser. Og tro meg, de aller færreste av oss tilbringer påskeferien på noe hyttepalass.

Faktisk hadde de færreste av oss hatt tid til å være på et hyttepalass om vi så hadde hatt et. En undersøkelse Bedriftsforbundet nylig gjennomførte viser nemlig at hver tredje småbedriftseier tok ut under to uker i ferie i fjor, og at fem prosent av dem ikke tok ut ferie i det hele tatt.

Men hva med hyttetur helgene, spør du kanskje? Vel, det kunne vi nok i teorien ha fått til om vi bare ikke hadde jobbet så innmari mye. I snitt jobbet nemlig bedriftseierne i undersøkelsen hele 30 prosent mer enn de 37,5 timene de fleste anser som en vanlig arbeidsuke, og nesten 40 prosent jobbet dessuten over 50 timer i uken. Da ryker helgene også dessverre.

Området hvor sammenligningen med Røkke er mest virkelighetsfjern er nok likevel når det kommer til lønn. Den gjennomsnittlige eieren i Bedriftsforbundets undersøkelse tok ut 655.000 kroner i lønn og utbytte i fjor. Det er riktignok rundt 100.000 mer enn gjennomsnittslønnen til en helt vanlig industriarbeider, men når man regner inn arbeidstid, ender man opp med en timelønn som ligger 7,5 prosent lavere.

Når hardtarbeidende småbedriftseiere til stadighet settes i samme bås som milliardærene i det offentlige ordskiftet, gjør det at premissene for debatten om for eksempel formueskatt blir fullstendig feil.

Sannheten er at det er cirka 500.000 nordmenn som betaler formueskatt hvert år. Svært mange av dem er småbedriftseiere som jobber lange dager, dropper ferie og har en timelønn mange hadde fnyst av. I mange tilfeller er disse bedriftseierne også viktige jobbskapere og ressurspersoner i lokalsamfunn landet rundt, hvor en virksomhet med 10 ansatte ofte er å regne som en hjørnestensbedrift.

Vi blir like glade hver gang noen starter en konstruktiv debatt om viktige saker som formueskatt, tvangsmulkt og sykelønn. Men vær så snill og legg vekk bildet av Røkke, for disse sakene handler først og fremst om de mange små og mellomstore bedriftene. Det er nemlig de som er de virkelige eierne i norsk næringsliv.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke