hacklink
buy instagram followers
18. sep
 
Glipper makta for Jonas …?
Valg: «Det røde fylket» er i ferd med å smuldre som en sikker bastion for Arbeiderpartiet. Har flørten med sentrum kostet velgere?

Publisert: 02.sep.2017 09:22
Oppdatert: 02.sep.2017 09:33

Hvem rekker handa entusiastisk i været når en politiker vil vi skal betale 15 milliarder kroner mer i skatt?

De fleste av oss aksepterer at skatter og avgifter er nødvendig for å bevare velferdsstaten.

Vi forventer at hele landet skal ha et relativt likt tilbud av offentlige skoler, barnehager, sykehus og andre tjenester.

Men samtidig har vi et godt grep om egen lommebok.

Vi betaler vår skatt med glede, men ikke mer enn vi må. Derfor har Ap-leder Jonas Gahr Støre en vanskelig oppgave når han forsøker å selge 15 milliarder i skatteøkning til velgerne i denne valgkampen.

Partibarometeret som Hamar Arbeiderblad presenterte tidligere denne uka viser at Arbeiderpartiet i Hedmark ligger an til en kjempesmell.

De siste nasjonale målingene er heller ikke gode.

Så skal vi huske at det fortsatt er en uke igjen av valgkampen. De dårlige målingene kan være akkurat det som mobiliserer tusenvis av Ap-velgere, som ser at de kan få fire nye år med Erna Solberg og Sylvi Listhaug hvis de ikke stemmer.

Men åtte prosentpoeng dårligere enn forrige stortingsvalg i Hedmark er tommelen ned fra velgerne. Det «røde fylket» er ikke lenger en sikker bastion.

Glemt er statsbudsjettene til de borgerlige, hvor Høyre og Frp systematisk ga mer til de som allerede hadde mest.

Glemt er angrepene på trygdede og uføre.

Støre kommer heller ikke helt gjennom med sitt budskap om at de nye skattemilliardene først og fremst skal hentes fra dem som tjener mer enn 600.000 kroner.

Skal man vinne det røde fylket kreves det også en antydning til politisk rødfarge på politikken.

Helt siden han ble partileder har Jonas Gahr Støre jobbet målbevisst for å få et politisk flertall sammen med sentrumspartiene.

Flørten med Kristelig Folkeparti og Knut Arild Hareide førte til at han allerede i 2014 åpnet for å si ja til kontantstøtten. Det vakte sterke reaksjoner i kvinnebevegelsen.

Støre har deltatt på kristne arrangementer i blant annet Sarons dal og Betlehem misjonskirke, hvor han har fortalt om sin kristne tro.

Døra sto også lenge åpen for Venstre, til tross for en arbeidslivspolitikk som er forhatt i LO. Kanskje var det best for Støre at Trine Skei Grande til slutt smalt døra igjen?

Den langvarige flørten med sentrum har ikke gitt uttelling.

Enda verre er det at den ikke omfavnes av velgerne. En meningsmåling som nylig ble publisert i Nationen viste at 70 prosent av Ap-velgerne vil ha SV som samarbeidspartner. Under 20 prosent bifaller frieriet til KrF.

Det er det gode grunner til.

Det vil aldri bli glemt hvilket parti som kjempet til det siste mot kvinnens rett til selvbestemt abort. Familiepolitikken til KrF og entusiasmen for kristne privatskoler er heller ikke spiselig i store deler av Ap.

De to partiene står langt fra hverandre når det gjelder homokamp og homofiles rettigheter, som særlig de siste årene har blitt et verdispørsmål som engasjerer mange flere enn de homofile selv.

I jakten på en sentrumskoalisjon har Støre også lagt seg tett opp mot fremadstormende Trygve Slagsvold Vedum.

Nå ser vi at Sp-bølgen flater ut. Men det er uansett ikke her Jonas Gahr Støre finner sine velgere.

I store deler av Bygde-Norge er bonden fra Ilseng selve symbolet på opprøret mot makta fra Oslo. Jonas Gahr Støre kommer ikke unna at han framstår som prototypen på hovedstadseliten.

Ap har stått bak mange av de største reformene i norsk politikk, og blir kjapt gjennomskuet i forsøket på å bli et slags Sp-light.

For Hedmark Ap bør det også være et varselskudd at Høyre, ifølge meningsmålingen er nesten på samme nivå som ved forrige valg. 2013-resultatet var Hedmark Høyres beste valg noensinne.

Det finnes et stort rom for den stortingspolitikeren som ønsker å ta en lederrolle i Hedmark.

Men Ap har ikke vært helt i front i de sakene som har preget politikken i Hedmark de siste årene.

Ulveopprøret ble først og fremst en Høyre-sak, etter at Gunnar Gundersen kastet seg inn med full tyngde, selvsagt assistert av Trygve Slagsvold Vedum.

Ap meldte seg på først da det ble en nasjonal debatt.

Kommunereformen og politireformen har vært et politisk oppgjør mellom regjeringen og Sp, mens Ap har vaklet mellom sitt sin egentlige ja til færre kommuner og presset fra en aggressiv Vedum i medvind.

Jernbanesaken i Hamar er riktignok ingen nasjonal sak som vil prege valgresultatet. Men heller ikke i denne saken har Ap hatt initiativet.

Et gjenkjennelig Ap setter kampen mot forskjeller høyt i en valgkamp.

I Hedmark har bare 25 prosent av innbyggerne høgskole eller universitetsutdanning. Lav utdanning fører ofte med seg en mer usunn livsstil, og dermed generelt dårligere helse.

Folk som lever på Oslos østkant lever gjennomsnittlig sju år kortere enn de som bor på vestkanten, fortalte nestleder i Hamar Ap og tidligere helseminister Sylvia Brustad da hun slo «helsealarm» i VG sammen med Høyres helseminister Bent Høie denne uka.

Det er all grunn til å tro at slike forskjeller slår inn i mange distriktskommuner i Hedmark også.

På dette feltet vil Ap og Senterpartiet finne sammen.

Kanskje er det ikke så dumt å alliere seg med Karin Andersen heller?

SV-veteranen fra Hedmark har framfor noen gjort kampen mot Forskjells-Norge til sin fanesak.

Når Ap-ledelsen har gjort seg ferdig med sentrumsfrieriet kan det tenkes at gamle venner er gode å ha.

Det rødgrønne samarbeidet var et tydeligere politisk prosjekt enn ulne sentrumskamerater. Og akkurat nå trenger Arbeiderpartiet en skarpere profil. Hvorfor skal vi ellers bytte regjering?

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke