17. sep
HILSING: En mann og en kvinne håndhilser. Mannen avslår å hilse på kvinnen. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
 
God dag, ja

Publisert: 11.feb.2019 06:54
Oppdatert: 11.feb.2019 06:58

Det er så enkelt, og jammen er det hyggelig også. Men kanskje er det ikke typisk norsk å hilse på folk som tilfeldigvis krysser veien foran deg. Da jeg trasket mot HAs redaksjon i Brumunddal lørdag morgen klokka litt på åtte, var det glissent i Dal’n. Bakeriet på torget var åpent, men det var ikke et menneske å se i gågata. Plutselig svingte det en eldre mann inn foran meg.

Ikke at jeg var så fryktelig nysgjerrig på hvem han var, men det var bare oss to i hele gågata. Så da hilste vi. Jeg sier ikke «god dag», men «hei». Han sa «morn». Det føltes ganske naturlig der og da, men jeg hadde neppe hilst på den samme karen dersom det var flere folk rundt oss. Rart det der.

I skisporet er det omvendt. Du skal være døden nær for ikke å hilse. Snørrete, svett og utslitt – hilse skal man uansett. De samme «reglene» gjelder når man går i fjellet. «Her er det folk som liker det samme som meg, ja? Nå skal det hilses».

Dersom man mot formodning skulle finne på å si hei til noen man ikke kjenner inne på et folksomt kjøpesenter, vil de garantert lure på hva i all verden det var som skjedde, hva slags raring du er. Kanskje forteller de det til og med når de kommer hjem: «Aner ikke hvem det var, altså. Det var faktisk litt skremmende».

Nordmenn kan godt hilse, men vi må passe oss litt. Folk kan bli støtt, tross alt. I andre land der det for eksempel aldri er skiløyper, hilses det andre steder. Og for en ferierende nordmann kan det bli litt i meste laget. For eksempel i Hellas (der har jeg vært) hilser folk ut gjennom vinduet. Så dersom du dit i sommer, er det bare å forberede seg: «Kalí méra».

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke