Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
20. sep
MATLÆRING: Potetplukking på Geitmyra, fra venstre: Sondre Neverrøsten Ryen og Birk Hegge Pedersen.
FOTO: Line Rørbæk
 
God mat til glade og sunne barn
Hva i all verden er et matkultursenter for barn? Det er et spørsmål vi gjerne svarer på.

I dag er det åpning av Geitmyra Ringsaker – matkultursenter for barn.

For oss som jobber på Geitmyra er det avslutning av et langt planleggingsarbeid, og begynnelsen på det virkelige arbeidet i et prosjekt vi har lagt masse krefter, tanker og kjærlighet i.

Men for ringsaksokninger og andre fra Innlandet som har fulgt etableringen på avstand er det kanskje ikke lett å vite hva som er i ferd med å oppstå i låven på historiske Granerud gård, midt i sentrum av Brumunddal.

Det skjønner vi godt. Før vi åpnet i Oslo, var det ingen som visste hva et matkultursenter for barn var – fordi det ikke fantes noe likende fra før.

Så la oss begynne med hva vi gjør på matkultursenteret i Oslo, og så hva Geitmyra Ringsaker skal være.

LES OGSÅ: Hvorfor svarer ikke Ringsaker kommune?

Siden oppstarten i 2011 har vi hatt aktiviteter for barn på Geitmyra. Vi holder til i en 1700-tallsgård i på Sagene, midt mellom øst og vest i hovedstaden.

Det viktigste vi gjør, er å drive skoleundervisning. Skolebarn – mest sjetteklassinger – kommer til oss og har undervisning i matlaging i en hel uke.

De lærer hvordan melk blir til yoghurt, som igjen blir til en enkel kremost. De får skjære opp lammebog, filetere fisk. De blir glad i grønnsaker og annen sunn mat som gjør dem godt. De opplever mestring.

Og de heldige barna som får denne undervisningen, opplever et mat- og helsefag som ikke er en kosetime, men beinhard, inspirerende, velsmakende og sosialt integrerende undervisning.

I tillegg har vi kurs for spedbarnsforeldre, vi har kveldskurs i baking og matlaging for barn og for familier, og vi arrangerer åpne kulturarrangement – tenk på det som en slags spiselige festivaler hvor alt er gratis og barna er i sentrum.

Vi er en ikke-kommersiell stiftelse, så vi er ikke ute etter å tjene penger. Alle penger vi samler inn fra private og offentlige går til å lage flere og bedre aktiviteter for barn.

Når vi åpner i Ringsaker skal vi ikke bli en kopi av senteret i Oslo – vi skal bli bedre. Vi er heldige som skal holde til midt i matfatet, i Matkommunen Ringsaker.

LES OGSÅ: Møkkete fingre tok potetferien tilbake

Her skal det være fokus på landbruk, på Innlandets matkultur, fra storgårder og husmannsplasser, på innlandsfisk og vilt. Tema for åpningsarrangementet på Granerud i dag er vilt – og elgen er symbolet på det nye senteret.

Dette er ikke noe vi kunne fra før. Men det kan våre ansatte, som har sterk lokal tilknytning. De som jobber hos oss er lærer, kokk og dyrlege – og alle sammen er bønder. Nærmere maten kommer man ikke.

Hvorfor gjør vi dette? Fordi vi mener kunnskap om mat er helt sentral livskunnskap. Hvis du går ut av skolen uten å kunne regne eller skrive, har du et kjempeproblem. Det er vanskelig å få jobb og klare seg i voksenverden. På samme måte er det med mat og matlaging.

Møter du voksenverden uten kunnskap om hvordan du kan ta sunne matvalg, er det vanskelig å ta vare på seg selv, stifte familie og ta vare på andre.

Før var det forventet at matlaging var noe man lærte på kjøkkenet med mor og bestemor. I dag er det mange barn som vokser opp i familier uten grunnleggende matmessig alfabetisme.

Det er umulig å satse på at dette er kunnskap man kan ta med seg hjemmefra.

Derfor mener vi at det er veldig viktig å styrke mat- og helsefaget i skolen (det som het skolekjøkken før), og gjøre det til et nøkkelfag, vise ungene hvor spennende og lærerikt det kan være når man mestrer matlaging, og hvor mye hygge og nytelse man få ut av det.

Vi skal gjøre skolen bedre, og vi skal gjøre at barn og unge skal få en sterkere tilknytning til matproduksjonen, til egen matkultur.

Vi vil bidra til rekrutteringen til kokkefag, landbruk og næringsmiddelindustri. Og vi ønsker å være et inspirerende tilskudd til kulturlivet i Innlandet. Hva er en mer sentral del av kulturen enn maten fra gårdene, jakten, fisket, oppskriftene og rettene man samler seg rundt?

For oss er åpningen av Geitmyra Ringsaker en stor anledning. Det representerer det første matkultursenteret utenfor Oslo, og begynnelsen på det vi håper er en utvikling hvor hver del av landet får sitt eget matkultursenter for barn.

Det er også et stort løft for Ringsaker kommune, som har investert mye å få realisert senteret, samt for fylket, næringsliv og stiftelser som også har vært med på spleiselaget.

Men det er også verd å merke seg at anledningen har nasjonal betydning – med signaleffekt i hele landet. Med matkultursenteret på Granerud blir Ringsaker den eneste kommunen hvor alle skolebarn skal få tilgang til undervisning på matkultursenter, for fordypning, kunnskap og ikke minst matglede.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke