23. okt
GRØNN GLEDE: Her skal det spire og gro i sommer. FOTO: JENS PETTER LARSEN
 
– Og her skal det dyrkes ..?
Naboen har ikke trua. Og da hadde jeg ikke engang nevnt mitt så vidt påbegynte forsøk på frilandsdyrket vannmelon…

Publisert: 23.mai.2019 07:18
Oppdatert: 23.mai.2019 10:37

Med en hanskekledd høyrehånd hvilende på toppen av riveskaftet, venstrehånden plantet i sida og en undrende mine skottet naboen over gjerdet. Jeg tittet opp fra kjøkkenhagen, en steininnrammet jordflekk vi nettopp hadde rensket for det vi tror må ha vært ugress. «Og her skal det dyrkes..?» lurte naboen og kastet et tvilende blikk på den improviserte espalier-løsningen jeg var i ferd med å etablerte for husstandens planlagte sukkerertplantasje.

Jeg fortalte om vidløftige ambisjoner om å være selvberget på grønnsakfronten i juli. Om tomater, grønnkål, reddiker og salat – og om basilikumen som på rekordtid har vokst seg så frodig at vi kan plante den ut som hekk om vi skulle trenge ekstra skjerming.

Fem minutter senere var saken likevel klar: Naboen har ikke trua. Og da hadde jeg ikke engang nevnt mitt så vidt påbegynte forsøk på frilandsdyrket vannmelon…

Nå er det derfor blitt enda viktigere å få landet prosjekt Grønn glede 2019 på hederlig vis. Allerede spirende lollo, rucola og babyleaf ble for et par dager siden hentet ut fra vinduskarmen og plassert i første pallekarm, sammen med en rad spiselige blomster og noen paprikaplanter. Dessverre ble møtet deres med den sommeren brutalt; nok vann har de i alle fall fått.

I påvente av at bedene skal bære frukter, eller i alle fall grønnsaker, forsøker vi som nybakte hageeiere å gjøre oss kjent. Spesielt bevandret i norsk flora er verken samboeren eller jeg. Vi klarer å skille roser fra løvetann og solbær fra epler, men lærekurven er bratt. Med jord under neglene kryper vi rundt og gomler i oss blader, for på mest primitive vis å finne ut hva som kan spises og ikke. Men vi holder oss unna det gule treet, for det sa mor at er giftig.

Håpet er at både grønnsakplantasjen og vi overlever sommeren.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke