buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
iptv
justin tv
paykasa paykwik
22. okt
VEKT: Et kilo skal fra mai neste år være 6,626070150x10¯³4 kg·m²/s. Det blir det mikrogram å hente på badevekta av. Foto: NTB scanpix
 
6,626070150 x10¯³4 kg·m²/s

Publisert: 04.des.2018 06:47
Oppdatert: 04.des.2018 16:03

Det finnes noe som er mer konstant og mer uforanderlig enn noe annet her i verden. Til tross for at det digitale snur opp ned på gamle og tilvente forestillinger, er det fortsatt noen tilkjempede verdier vi så og si kan lene oss på i forvissing om at de nok vil bestå til evig tid. Kiloet, for eksempel, eller kilogrammet som det heter om en skal være korrekt.

Men så viser det seg at kiloet likevel ikke var uforanderlig. For noen dager siden møttes en gjeng med vitenskapsfolk i Versailles i Frankrike for å gjøre noe også med kiloet. 20. mai neste år er det slutt på 129 år for kiloet vårt. Det skal pensjoneres, det har endret seg.

Og det var også i Frankrike det begynte, i 1795. Det var her de fant på at et gram skulle defineres som massen av en kubikkcentimeter vann. Ved Meterkonvensjonen i 1875 ble vannterningen vedtatt byttet ut med en klump laget av en platina-iridium-legering, som skulle veie akkurat ett kilo. Og hvert land som brukte kilo fikk med seg en kopi. Den skulle oppbevares under to glasslokk for å beskyttes mot støv.

Men så har vel metallklumpen likevel ikke blitt beskyttet godt nok. På disse 129 årene har kopiene blitt tyngre enn originalen som sto igjen i Frankrike. For den norske kopien dreier det seg om hele 60 mikrogram på disse årene. Og dette er visstnok et problem, fordi det innebærer at «massen endres for alt annet i universet», som det heter.

Det nye kiloet er akkurat 6,626070150x10¯³⁴ kg·m²/s. Og utgangspunktet er noe som heter Plancks konstant, som enkelt forklart er elementærkvantet for virkning, det vil si for energi multiplisert med tid. Eller for å trekke det litt nærmere virkeligheten: Når du etter 20. mai går på badevekta, kan du trygt slå fast at egentlig veier du noen mikrogram mindre enn det du gjorde dagen før. Og nå skal det bli slutt på økningen på et halvt mikrogram hvert eneste år. Med det nye kiloet vårt.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat