buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
iptv
justin tv
paykasa paykwik
22. okt
VED: En slik peis gir varme, lys og kos.
FOTO: FRANK BRANDSÅS
 
Å være varm nok

Publisert: 08.feb.2019 06:58
Oppdatert: 08.feb.2019 07:22

Balletten innenfor glassdøra danser seg gjennom vinterkvelden. På rekke går dansen på toppen av bjørkvedkabber og en og annen slenger av or og rogn. Vinterballetten i peisen holder meg varm på ei årstid som ellers synes å ha et kjølig forhold til livet.

Det gjelder å være varm nok. Jeg er ikke av dem som nøyer seg med stuetemperatur på rundt 20 grader. Det må fyres opp noen grader tel. Det skal dure godt i peisen, det skal synge i pipa og på toppen av mønet skal det ikke ryke, det skal bare komme en transparent røyk av fullforbrent, sjølprodusert ved. Da er ting på stell.

Det ligger en god porsjon stolthet i det å produsere sin egen varme til vinteren. Jeg har aldri helt skjønt hvorfor ikke flere kjøper seg ei motorsag, spør en grunneier om å få ta ned noen busker og kapper og kløyver og kjører dette hjem og stabler det til tørk. Tilfredsstillelsen over å se på varmeballetten i peisen, og vite at denne dansen har man sjøl produsert energien til, den er ikke målbar. Men den er stor.

Januar kom og januar gikk, og januar var slik januar skal være. Litt kald og hustrig og som skapt til å fyre seg tvers igjennom. I klimafryktens tidsalder er det godt å kjenne på, tælapinne som jeg er til tross, at januar fortsatt er januar og ikke en avart av høsten med hålke og grønn plen.

En får heller fyre seg gjennom elendigheten. Og nå er vi jo bare noen uker unna mars. Og når mars kommer, da er det vår. Uansett snødybde. Mars er vårmåned, om vi så må fyre.

Og det må vi nok, kjenner jeg mars rett.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat