buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
20. okt
Donald Trump.
FOTO: NTB Scanpix.
 
Alternative fakta
God dag. For det er vel et faktum at det er en dag.

Publisert: 31.jan.2017 06:35
Oppdatert: 31.jan.2017 08:28

Eller alternativt god natt? På denne siste dagen i januar. Eller kan vi alternativt slå fast at det er den første dagen i februar? Vinteren er på sitt høyeste. Eller kan vi som et alternativt faktum slå fast at det er sommer? Hamar er en by litt langt sør i Hedmark. Det er et faktum. Et alternativt faktum er at Hamar er en by lengst nord i Oppland.

God tirsdag. Alternativt onsdag. Vi har lagt bak oss en uke for alternative fakta. Den aller første i den trumpiske tidsalderen. Og med Trump ble det altså funnet opp et nytt uttrykk: «alternative fakta». Lansert av den nye pressesjefen i Det hvite hus i USA sist uke. Mens byråer og TV-kanaler fra hele verden kunne vise bilder av hvor få som hadde møtt opp på innsettelsen av Donald Trump som president, i forhold til menneskemengden som var til stede åtte år tidligere, sto den nye pressesjefen fram og fortalte at det aldri noensinne hadde vært så mange til stede på denne begivenheten. Å bli konfrontert med faktaopplysninger hjalp lite. Han hadde «alternative fakta», sa han. Det var de andre som løy.

Så kan vi smake litt på uttrykket «alternative fakta», og ta en titt i leksikonet. «Fakta er et saksforhold som ikke logisk kan motsies. Et faktum er altså en sannhet med grunnlag i virkeligheten», heter det. Og et annet sted: «Fra filosofisk perspektiv er et faktum det som i virkeligheten kan relateres til sannheten i et språklig utsagn. Fra et vitenskapelig perspektiv er et faktum det som kan relateres til en objektiv og verifiserbar observasjon».

Så vet vi altså det. Et faktum er altså et faktum. Det motsatte er løgn og falskneri. Det finnes ingen alternative fakta. Takk til Donald Trump som ga oss et påskudd til å sjekke ut det. Så da sier vi uten forbehold «God dag», på denne tirsdagsmorgenen så vidt i vintermåneden januar. Og nå er det ikke plass til flere bokstaver i denne spalten. Et faktum, og dermed uten alternativer.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat