buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
iptv
justin tv
paykasa paykwik
22. okt
ENKELT OG GREIT: Kartet viser hvordan de nye eksklavene vil være fordelt. De gule områdene blir en del av Hamar, mens de røde blir en del av Stange.
GRAFIKK: Google Maps / Christian E. Bergheim
 
Belgia har svaret: Slik blir de nye kommunegrensene

Publisert: 11.jul.2018 07:20
Oppdatert: 11.jul.2018 07:20

Jeg er så heldig å ha en kompis som til stadighet fôrer meg med mer eller mindre nyttige fun facts. Denne fyren – la oss bare kalle ham «Lars» – ble usedvanlig ivrig da han nylig fikk holde et lite foredrag om den belgiske kommunen Baarle-Hertog.

Dette sier deg kanskje ikke så mye, men Wikipedia oppsummerer det hele ganske greit:

«Baarle-Hertog er kjent for sin kompliserte grense til Baarle-Nassau i Nederland. Totalt består kommunen av 24 separate deler. Ved siden av hoveddelen består kommunen av tjue belgiske eksklaver i Nederland og tre andre på grensen mellom Nederland og Belgia. Dessuten ligger sju nederlandske eksklaver inne i de belgiske eksklavene, og en nederlandsk eksklave i Zondereigen.»

Forvirret? Du er ikke alene. For innbyggernes skyld får vi bare håpe at Nederland og Belgia aldri blir uvenner og innfører grensekontroll. Det må være fryktelig kjedelig å måtte vise fram passet hver gang man skal på jobb – tre eksklaver unna.

Eksklave H2 består for øvrig av tomten til en hjørnebygård der selve eiendommen ligger i Nederland, men er belgisk styrt – unntatt utedassen, som er nederlandsk. Selvsagt! For å komme deg på toalettet må du krysse grensen fire ganger. Man blir sikkert vant til det.

Men så er det store spørsmålet: Kan vi på Hedmarken lære noe av dette? Svaret er helt klart JA. Kommunesammenslåing er allerede et komplisert tema, men nå kan vi gjøre det ENDA mer komplisert.

Ta Ottestad som eksempel: Enkelte av innbyggerne ønsker å bli en del av Hamar, mens andre er helt imot. En fornuftig mellomløsning kan bli å etablere våre egne eksklaver etter belgisk modell.

For eksempel kan Ottestadgutua, Sandvika og Gina Harboes veg bli en del av Hamar, mens Stange får Ajer, Disen og halve domkirka i retur. Genialt!

En stor applaus for Belgia, dere. Der har du et land som virkelig har skjønt dette med kommunereform i praksis.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat