23. okt
FOTO: TROND LILLEBO.
 
Blåveis- forbudet
Noen ganger kan det være aldeles overflødig å vedta regler for eller forbud mot noe.

Publisert: 11.apr.2017 06:21
Oppdatert: 11.apr.2017 06:59

Hvis det kan skapes en god myte som lett kan spres, så kan det være like effektivt. Greit å kunne ta med seg i en periode der mange av oss er så opptatt av at det skapes og blir spredd «fake news». Og så viser det seg også at falske nyheter ikke trenger bare å være negative og slemme og ha som mål å skape en verden litt verre enn før. De kan også være med og bidra til å skape gode holdninger og etablere gode leveregler.

Og siden det er april, og vi som bor i Furuberget og alle dere som går tur der nå som snøen og hålka er borte, kan glede seg over at det blinker blått i blått i skogbunnen alle steder, er det naturligvis blåveisen vi snakker om. Noen nøyer seg med å se på den og glede seg over den. Andre kan ikke la være å plukke med seg en bukett til å sette i vann på stuebordet. Men med litt dårlig samvittighet. For det er jo ikke tillatt.

Eller er det tillatt? Både ja og nei. - Ja, fordi blåveisen slett ikke er fredet, og det har den aldri vært. Men vi botanikere pleier å tie stille om at den ikke er det, leser vi i tidsskriftet for Norsk Botanisk Forening. En er ikke sikker på hvordan ryktet om fredning oppsto, men trolig var det en eller annen kampanje i pressen på 1950-/1960-tallet om å la blåveisen stå i fred som er bakgrunnen.

Men nei fordi ingen regler er uten unntak. Områder som er fredet, er unntatt. Store deler av Furuberget er fredet.

I det nevnte tidsskriftet blir det forklart at slike misforståelser som det med fredning kan oppstå når folk har iøynefallende, vakre arter i et nærområde, og ønsker at de skal få stå der og pryde stedet. Og blåveisen er et fint eksempel på at myter kan være vel så effektive som lover når det gjelder å etablere gode leveregler.

Så nå gjelder det å få spredd nyheten om at det er forbudt å kaste plast i naturen. Det blir nok atskillig tyngre å få til. Plast er ikke så vakkert som blåveis.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke