23. okt
RYDDE I ROTET?: Oppvaskmaskinen er en slags evighetsmaskin som aldri får fred.
FOTO: Anne Ekornholmen
 
Oppvaskmaskinen – DER bikker det over
Hvor mye tid bruker du på å rydde inni oppvaskmaskinen når andre enn deg sjøl har satt inn i den?

Publisert: 18.mar.2019 06:33
Oppdatert: 18.mar.2019 09:20

Jeg er helt sikker på at det ikke står skrevet noe sted at det er husets eldste kvinne, les: mamma, som er hovedansvarlig for oppvaskmaskinen. Det er ikke en av de tinga som er nedfelt i noen lov. Altså er det fullt mulig å opponere mot.

I en del av de tusen hjem står «oppvaskmaskinen – ta ut og sette inn» derimot skrevet på unger og ungdommers liste over ting de med letthet kan bidra med i husholdningen. På den måten kan de lære å gjøre litt husarbeid, forhåpentligvis etter hvert utvikle en følelse av ansvar og evne til å se at «hei sann, her trengs det litt opprydning».

Erfaringsmessig sitter det langt inne.

Det er ikke ment som klaging på eget avkom (det ville i så fall bare falle tilbake på meg sjøl og Mannen som står for oppdragelsen) – det er bare en generell betraktning. Det kan sitte langt inne å innse at det å være en fjerdedel av et familiefellesskap innbefatter å ta sin del av de mindre attraktive oppgavene – herunder håndtere oppvask.

Nå plukket jeg for ei stund siden opp ei bruktbok på et marked, med tittelen «Meditasjoner for kvinner som gjør for mye». Inndelt i små epistler for hver dato, inviterer den til at man daglig tar en tur inn i seg sjøl ved å lese et visdomsord til ettertanke og refleksjon.

Foreløpig har jeg ikke rukket å lese så mye i boka, men hvis jeg først karakteriserer meg sjøl som «kvinne som gjør for mye», har jeg i alle fall funnet den aller første punktet jeg skal eliminere – og her er jeg helt sikker på at det er flere enn meg som har noe å hente:

Hvor mye tid bruker du på å rydde inni oppvaskmaskinen når andre enn deg sjøl har satt inn i den?

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke