23. okt
ADJØ: Etter 18 år er det slutt. Kanskje er den ferdig, eller kanskje blir den donor-bil? Foto: Hanne Maren Torpen Hokstad
 
En siste reis
Du får det sikkert fint i bilhimmelen. Der er det firefelts veg og nylagt asfalt.

Publisert: 15.jun.2017 06:26
Oppdatert: 15.jun.2017 06:52

Jeg klappet min høyt elskede Mercedes lett på dashbordet. Liksom trøstet den. Annonsetiden på finn.no var utløpt. Den stasjonære stasjonsvogna sto foran sitt endelikt. Og jeg satt der, i førersetet, med gusten samvittighet.

Bilbergeren var på veg. Siste kjøretur skulle foregå oppå et lasteplan. Ikke noen spesielt verdig avslutning for en doning som har tilbakelagt flere hundre mil i inn- og utland, men eneste løsning. Min dønn ærlige finn-annonse beit ingen på. 18 år gamle Mercedeser diagnostisert med automatgirkollaps, utbredt styresnekkeslark og såre tennplugger er det visst ikke spesielt stor rift om.

«I bilhimmelen er det drive in-restauranter, gratis bensin og fri fart. Det blir vel fint?», spurte jeg kjerra der jeg satt og prøvde å gjøre avskjedsseremonien munter, men tok meg i det: «Sånn sett er det jo fryktelig synd at du bare kjører i 15 kilometer i timen. Om du i det hele tatt kjører…» Jeg forsøkte å vri om nøkkelen. «Piff» svarte bilen og blinket livlig med kupélyset, mens en oljetåre piplet fram fra høyre frontlykt.

Jeg samlet sammen siste rest av løsøre, beløpt til en refleksvest, en nødhammer og en boks blå Swix, i det bergingsbilen rygget inn på gårdsplassen. Motvillig leverte jeg ifra meg nøkkelen. «Skriv kontonummeret ditt her, så får du vrakpanten rett inn på konto», sa bilbergeren og rakte meg vognkortet og en kulepenn. «Vrakpant..?» tenkte jeg, og betraktet bilen som for få år siden ble omtalt som et glis. Klumpen i halsen vokste da bilbergeren spente fast vaieren og begynte å trekke kjerra opp på lasteplanet.

Mercedes-stjerna på panseret glinset i sola da den røde bergingsbilen forsvant nedover vegen, for å gi bilen dens siste reis. Og på gårdsplassen sto jeg tilbake og prøvde å tenke at det tross alt bare var en bil.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke