23. okt
Illustrasjonsfoto: Anne Bergsengene
 
Eplehøsten: Alt for mor!

Publisert: 20.sep.2018 07:35
Oppdatert: 20.sep.2018 07:39

Han lente stigen mot en grein som sto litt ut fra epletreet. Herr Glom hadde fristet sin gamle mor med åkerepler, hun hadde slått til, og nå skulle han sikre henne en høstlig forsyning med vitaminer. Dyrket fram i egen hage.

Herr Glom har vært uheldig og tatt både en akilles og en ankel i løpet av de siste årene – på de mest upassende tidspunkt – så han vet å ta sine forholdsregler. Han startet derfor Prosjekt Innhøsting med å forsikre sin kone om at stigen sto trygt. «Hvis den beveger seg, vil treet ta imot», sa han beroligende til Fru Glom, som så for seg nok et sykehusopphold og en høstferie rett i vasken.

Han føk ut døra, med tøfler på beina. Han klatret oppover stigen, mens han kikket opp på de saftige, røde eplene der oppe i trekrona, og strakte ut en arm. I det samme gjorde stigen et rykk. Greina den sto lent mot, knakk. Stigens topp banet veg mellom knasende kvister og blader og raste innover mot trestammen.

Herr Glom er kvikk i toppen og sprek i kroppen. Etter å ha sett for seg et potensielt ganske ubehagelig skrekkscenario med stigetrinn og bein viklet inn i hverandre, tok han sats. I et gaselleaktig sprang skvatt han ut av tøflene og kastet seg bakover, vekk fra stigen.

Epleplukkeren landet på rumpa på gressplenen, i bare sokkelesten, mellom noe bringebærkjerr og en hekk. Stigen ramlet andre vegen. Han pustet lettet ut, der han satt lett fortumlet: «Både ankel og akilles er hel, dette gikk bra!» tenkte han, før han spratt på beina og ga seg til å riste i epletreet, i håp om å få fylt gamlemors fruktkurv på dét viset.

Nå er det et helt år til neste gang.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke