buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
iptv
justin tv
paykasa paykwik
22. okt
Verdensrommet: En liten del av det. Foto: NTB scanpix
 
Universet – et stort kart
Hvor stort er egentlig verdensrommet?

Publisert: 12.mar.2019 06:11
Oppdatert: 12.mar.2019 06:26

Jeg har alltid vært fascinert av kart. Av et stykke papir som viser hvordan landskap ser ut. Hvordan vannet har banet seg vei fra utspring i et fjellområde og ned til et tjern eller en sjø, og hvordan menneskeskapte ting som kulturlandskap, byggverk og byer er plassert i dette landskapet. Og så i neste omgang drømme at en kunne vært der og opplevd det, for så til slutt kanskje kunne oppleve det selv.

Kart er også en spennende tidsreise. Flere hundre år gamle kart som antakelig er tegnet på frihånd etter hukommelsen – og i noen tilfeller kanskje etter fantasien – og fram til dagens kart som er tegnet med den aller største nøyaktighet. Og GPS-en, for oss som skrur på den når vi skal en tur på butikken, bare for å følge med.

Så leser vi med store øyne at nå er det publisert et helt nytt kart. Et kart over universet, som omfatter 300.000 tidligere ukjente galakser. Du store all verden – nærmest bokstavelig talt! Og dette kartet inneholder så mye informasjon at du vil trenge 10 millioner DVD-plater for å få plass til alt. Men likevel dekker dette kartet ikke mer enn to prosent av himmelen. Selvfølgelig er målet å tegne kart også over de resterende 98 prosentene.

Vi forstår at det kan være et tålmodighetsarbeid å få gjort jobben. For å kunne registrerer noe på et kart, er det nødvendig å få øye på det. Noen av de galaksene som skal ned på kartet ligger mange millioner lysår unna oss. Og lyset beveger seg som vi vet med 299.792.458 meter i sekundet.

Det er astronomer ved Parisobservatoriet som jobber med saken. De venter seg mye i løpet av endel år. De skal sammenlikne svarte hull over tid, og se hvordan de dannes og utvikler seg. - Hvis man ser på et aktivt svart hull, forsvinner strålingen etter flere millioner av år. De eldste objektene i universet er rundt 11-12 milliarder lysår gamle, så vi kommer til å få se langt flere av disse objektene, melder forskerne. Så da gjenstår vel et spørsmål enda mer uforståelig enn hvordan det skal bli plass til dette kartet over universet etter hvert: Hvor gamle blir egentlig astronomer?

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat