23. okt
 
For smart telefon
GOD DAG

Publisert: 03.okt.2016 11:11
Oppdatert: 04.okt.2016 08:17

Smarttelefonene har gitt oss nye, tidligere uante muligheter. Problemet er at den snart vet mer om oss enn hva vi gjør selv. Det kan både være til hjelp og forargelse.

Stadig kommer det nye apper og oppdateringer på Iphone, og den blir smartere og smartere. Nå kan den uten forvarsel fortelle meg hvor lang tid jeg bruker hjem. Selv uten at jeg har fortalt den noe som helst om hvor jeg er hen. Den informasjonen har den sneket seg til selv. Den kan fortelle meg om hvilke planer jeg har de kommende dagene, og nå mener den til og med den kan si meg når på døgnet jeg bør sove også. Da har det gått for langt. Snart bestemmer Apple mer over livet mitt enn jeg gjør selv.

Men det kan også ganske mange nyttige funksjoner som har dukket opp. Blant annet i Apples egen helse-app. Der kan du registrere så å si alt. Helt fra næringsstoffer du har spist, til langt mer intime detaljer. Gud vet hva man skal med alt.

Men helt på egenhånd registrerer den også hvor mange skritt du går og hvor mange etasjer du har gått i trapper om dagen. Som regel ganske nedslående tall for egen del. Ser man på detaljene i skrittelleren, forteller den helt ned til sekundet når du var ute og gikk. Kan jo være nyttig om du har glemt det selv. Den forteller selvsagt også hvor mange meter man har gått.

Så om man etter en litt fuktig lørdagskveld, eller av andre grunner ikke er helt sikker på når man gikk hjem, har telefonen svaret. Den vet også hvor mange ekstra meter man har sjanglet. den ene kilometeren hjem, viser seg å ha blitt til 1,5.

Så det er bare å bite i det sure eplet og innse at telefonen både vet mer og er smartere enn meg.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke