23. okt
SMÅ SKRIFT: Briller er tingen.
 
Forfall i utforbakke

Publisert: 15.jan.2018 07:06
Oppdatert: 15.jan.2018 07:17

Etter min erfaring kommer ikke forfallet snikende innpå deg. Tvert imot. Det dukker plutselig opp en dag du er uforberedt og dytter deg nådeløst i ryggen så du bikker over kanten og virkelig kjenner at utforbakken har begynt. Da er det bare å ploge etter beste evne.

En ellers ordinær ettermiddag sitter du og Mannen ved kjøkkenbordet. Maten er spist og avisene ligger foran deg. Og så ser du plutselig ikke teksten som står der.

Jeg blunker hardt. Blunker igjen. Dytter litt på linsene. Jeg har brukt briller siden jeg var fire år, så jeg forholder meg godt til det faktum at jeg aldri har hatt hundre prosent syn, men nå var det noe som ikke stemte. Jeg tester ofte Mannen med dagens quiz i Aftenposten (de sier det er viktig å trene hjernen), og ble sittende og myse. «Jeg ser jo ikke hva det står!» utbrøt jeg irritert. «Hæ?» svarte Mannen. Ikke bare har han kapitulert til progressive briller, han har også fått påvist nedsatt hørsel.

«Hva er det du ikke ser, mamma?». 11-åringen i rommet ved siden av hadde ingen problemer med å fange opp samtalen. Særlig de samtalene han egentlig ikke trenger å være en del av, de som foregår mens han bygger Lego i sin egen verden – de kobler han seg gjerne på med mange, ivrige spørsmål.

Jeg sjekket at lysbryteren var skrudd helt opp. Jepp, ikke mer å gå på der. Jeg er ellers stor tilhenger av lamper med dimming, men erklærte nå for Mannen – eller alle som eventuelt kunne høre meg – at 40 watt er for svakt når midtvinteren er på sitt mørkeste.

«Det er jo bare åttepunkts skrift i avisa, da» sa Mannen/Ridderen for å trøste. Men jeg gjennomskuet det; han var bare glad for at håret hans i tusmørket fortsatt kan passere for «lys blondt» i stedet for «grånende».

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke