buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
iptv
justin tv
paykasa paykwik
22. okt
STÅ OPP-AKSJON: Bildet er fra TV-aksjonen "Stå opp mot urett" i 2012 der pengene gikk til Amnesty International.
Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
 
Hva står du opp for?

Publisert: 26.mar.2018 06:46
Oppdatert: 26.mar.2018 07:16

Morn, morn, god dag. Hva står du opp for? Jeg står opp for meg sjøl. For å komme ut av bosoa, og kanskje finne svaret på tilværelsens eksistensielle gåte: «Hvorfor i alle dager»?

Alle andre ser ut for å stå opp for noe helt annet. For ulv, sau, kvinnesak, stortingsgarasjeoppvask, ja, noen står til og med opp for urettferdighet, men da mener de nok det motsatte. Språk er ikke lett. Det går fint an å snuble i beina sine når en driver og står opp. Direkteimportert anglosaksismer blir ikke nødvendigvis riktig, meningsbærende norsk. Her har vi til denne dag stått opp for å gå på skolen, til jobben, for å få oss frokost, eller i det minste å få en grunn til å legge oss igjen.

Historisk sett er vi også godt og grundig vant med å stå for noe. Ha synspunkt, ta standpunkt, stå til ansvar eller rådighet. Innimellom står vi på no innmari også, oftest for oss sjøl, enda det hadde vært smukkere å gjøre det med samme glød for andre. Det hender også rimelig tidt at vi blir stående igjen som spørsmålstegn, Som når folk står opp apartheid og ingen protesterer.

Akkurat når vi begynte å stå opp for sak skal ikke sies, men grådig rart er det uansett. Man er da vel forlengst oppe? Har du hørt noen stå opp for noe fra senga, hvis det ikke er prostataen som taler? Og hva skjer når man har stått opp for noe? Må man så bli stående dagen lang? Eller huhuha, når man har stått opp for noe idet baren lukker? Får man lagt seg da? Eller må man forbli på stand, som ei fuglebikkje med løfta forlabb?

En dåre kan spørre mer enn ti vise står opp for. Jeg står opp for å ha gjort det. Eller for et godt ord, som står for noe.

974 25 016 / tea@h-a.no

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat