buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
18. okt
GREVE: Leting etter gamle svenske eller danske grever i HAs fotoarkiv gir et magert resultat. Den eneste tilårskomne greven er denne tyske greven - Ferdinand von Zeppelin. Det var han som fant opp luftskipet. FOTO: NTB scanpix
 
I grevens tid

Publisert: 26.mar.2019 10:14
Oppdatert: 26.mar.2019 12:56

Så dukket det igjen opp, dette rare uttrykket. Avisa Nationen hadde forleden utstyrt sin lederkommentar om dramaet rundt justisministerens samboer med tittelen «I grevens tid». Grevens tid, ja. Er det egentlig noen av oss som har tenkt så mye over hvem denne greven vi snakker om er. Men en liten leteaksjon setter oss i alle fall på noen spor:

Og som vanlig er meningene delte, og vi skal enten til Sverige eller til Danmark. Først Danmark: Noen mener uttrykket stammer fra Kristoffer av Oldenburg som var leder under den såkalte Grevefeiden (1534-36). Det er altså han som er greven i dette uttrykket. Opprinnelig ser det ut til at det bare har betydd «på den tiden grevefeiden foregikk». I en ordbok om det gamle danske språket står det et sted at «her ligger fru Anna Holgers, som de slo i hjel i grevens tid.»

Går vi over til Sverige, ser uttrykket ut til å komme noe bedre ut. Her blir det hevdet at det var grev Pär Brahe som er opphavet. På hans tid var det ganske godt å leve i Sverige, spesielt i grevskapet Gränna. Men det skulle komme dårligere tider. Da greven døde ble alt så mye verre, og folk kom etter hvert til å minnes grev Brahe ved å kalle den korte tiden før en endring til det verre skulle komme for «i grevens tid».

Senere har uttrykket fått en endret betydning. Noen mener det betyr å komme i rett eller heldig tid, i et heldig øyeblikk slik at man oppnår noe eller forhindrer noe. Andre mener det kort og godt betyr å komme i siste øyeblikk.

Så da er vi vel akkurat på det rette sporet. Dette er de aller siste ordene som blir skrevet i denne tidsdagsavisen. Nå venter nattvaktsjefen på at det siste punktumet i avisen skal bli satt. For etter henne står trykkerne klar til å sveive ut 20.000 eksemplarer, og avisbudene skal ut til dere som står og venter ved postkassene. Så derfor blir også tittelen på denne lille kommentaren: «I grevens tid».

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat