23. okt
VANSKELIG: Har du først fått demonstrert et elektrisk apparat, er det vanskelig å si nei. "Jeg skal tenke på det" er en enkel løsning for å slippe unda selgerens klamme grep. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
 
Kunsten å si nei takk
«Jeg skal tenke på det», sa han, mens en rynke bredte seg tvers over pannen hans.

Publisert: 30.mar.2017 06:59
Oppdatert: 30.mar.2017 07:02

Fyren hadde akkurat prøvekjørt bilen min, et dråg av en stasjonsvogn. Det lyste lang veg at interessen for å overta doningen ikke var spesielt stor, forståelig nok. Men han sa ikke det. «Jeg skal tenke på det», sa han.

Det er sånn vi sier, vi som ikke får oss til å si nei. Og det gjelder nok faktisk de aller fleste av oss. Har vi fått demonstrert en avansert drill, et kostbart stereoanlegg eller et fancy badekar av en ihuga selger, sitter det langt inne å si «nei, ellers takk, dette skal jeg ikke ha». Vi hevder isteden at vi skal tenke på saker og ting. Og det gjør vi da heldigvis ikke, for hadde vi snakket sant, hadde det vært voldsomt mange folk der ute som gikk og grublet på utrolig mye rart.

Meg selv inkludert. Hver gang jeg har vært i en butikk og fått så mye hjelp at jeg føler meg forpliktet til å kjøpe noe jeg slettes ikke trenger, kanskje i utgangspunktet heller ikke hadde tenkt at jeg skulle ha, hevder jeg at jeg skal fundere på saken. Men i grunnen er jeg stort sett ganske ferdigtenkt i det jeg snur ryggen til selgeren og puster lettet ut over at jeg kom meg unna med en liten, hvit løgn. En litt mildere, og desto mer forvirrende, måte å avslå noe på. «Nei takk» virker så hardt, for man vil da ikke skuffe disse selgerne heller.

Det eneste som overgår sånn tenking tidlig og sent, er de som skal sove på noe. Som tror ekteskapelige floker eller feider med svigermor blir bedre etter en natts søvn. Jeg har hørt det selv også når noe butter imot og jeg ikke helt vet hvilket bein jeg skal stå på, at «du får sove på det». Men har du en bekymring du går og funderer på, så ta den da for guds skyld ikke med deg til sengs!

Da er det faktisk bedre å tenke på det.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke