23. okt
LYSPUNKTET: I tussmørket virker tanken på en kaffekopp som et fyrtårn.
 
Natt langs asfalten

Publisert: 20.apr.2018 10:29
Oppdatert: 20.apr.2018 10:38

Det er en halv time igjen av åpningstiden. Det er en halv time igjen av døgnet. Om 30 minutter er det en helt annen dag.

Hun er alene på jobb og jeg er langt hjemmefra. Hun skal vaske og låse, jeg skal fylle kaffekoppen min og kjøre bil i halvannen time, ramle trøtt inn døra og sove fire og en halv time før jeg skal på jobb igjen. Hun ser nok at det er en landeveiens lasaron på piggfrie hjul som står der med trøtte auer. – God tur, sier damen, og skjønner at det er en stund til jeg er hjemme. Det blir en skvett diesel og, før svensken, jeg og spillelista med skrangleblues ruller sørover. Trailersjåføren bak synes ikke det går fort nok. I mer enn ei mil ligger han så tett på bakfangern min at de eneste bokstavene jeg kan lese i bakspeilet av bilmerket i grillen hans er «ANIA». S’en og C’en mangler. Jeg liker ikke tanken på 40 tonn inn gjennom bakluka, så ved Lillehammer stopper jeg for kaffekopp. Trailersjåføren dundrer videre med bly under høyrebeinet.

Det er natt til torsdag langs E6. Noen få personbiler, noen flere trailere. Skip i natta som møtes, passerer hverandre, og som styrer videre mot gud vet hvilke mål. Mitt er hjem. Og senga. Om noen få timer har jeg vært oppe et døgn. Så jeg setter cruisekontrollen på cruisehastighet, lar det lyseblå sløret fra xenonlampene lyse opp mjøslandskapet nedover birisida og håper at elg og rådyr har vett til å holde seg unna i natt. Det eneste jeg ser er ei svart katte. Overtro har ingen plass i meg, så lenge jeg bommet på katta så er alt vel. Jeg sikter framover. Mjøstårnet flyter som en overdimensjonert dupp inni Furnesfjorden, jeg sikter mellom omkjøringsskiltene. Baren er stengt der uansett.

Og snart. Snart er jeg hjemme.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke