23. okt
Uvær: Bare kirketårnet stakk opp fra de enorme snømengdene.
 
Noen har opplevd enda verre vær

Publisert: 12.feb.2019 06:57
Oppdatert: 12.feb.2019 11:29

Så skulle vi oppleve det også i vinter. Mildværet klarte ikke å holde seg unna våre breddegrader. Og nå som alt så så fint og rent ut. Nakne vintergrener tykke som en lillefinger, dekket med rim etter den forrige tåkeskyen. Et tykt snølag som glitret i solskinnet, og Mjøsa med hvit overflate. Dette var vinteren på sitt beste, det. Men natt til lørdag var det slutt. Regnværet tok over. Vannet flommet i gatene, og hålka tok over for snø som knirket under skosålene. Så brått kan det skifte.

Men det har skjedd enda bråere overganger tidligere. Det er bare å gå til en av min barndoms litterære helter, selveste Baron von Münchausen, for å få vite mer om det. Eller Hieronimus Karl Friedrich von Münchasen, som var hans fulle navn. Tysk friherre og kavaleriløytnant, ivrig jeger og en mann som virkelig svingte seg i selskapslivet.

Mest av alt var han kjent i vide kretser for sine fantastiske historier. I en av utlegningene har han fortalt om den gang han red på en kanonkule. I en annen om da han løftet seg og hesten sin ut av ei hengemyr – etter håret. Men historien jeg nok syntes best om er fra den gangen han var ute på reise på hesteryggen, og kom ut for et forrykende snøvær. Det snødde i dagevis. En kveld kom han fram til en by. Han lette fram et sted han kunne overnatte, og bandt hesten til noe som stakk opp.

I løpet av natten hadde været slått om, med en kraftig snøsmelting. All snøen hadde tint i løpet av natten. Men hvor var hesten blitt av? Den brave baronen fikk satt i gang en leteaksjon, og hesten ble etter hvert funnet igjen. Den hang på toppen av kirken, godt fortøyd til kirketårnet.

I dag ville trolig noen ha kalt dette «fake news». Andre ville trolig trukket historien inn i klimadebatten. For alle oss andre som trives med tradisjonen med at enhver historie om styggevær kan toppes med en historie om noen som har opplevd enda verre vær, kan vi bare ta av oss hatten og si: Takk til Baron von Münchausen!

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke