buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
iptv
justin tv
paykasa paykwik
22. okt
UFINT: Banning kan i ytterste konsekvens ende med tvungen munnvask med såpe.
Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
 
Ordboka vi har manglet

Publisert: 24.jul.2018 07:11
Oppdatert: 24.jul.2018 07:56

Nei da, langt ifra. Den som trodde at vi har alt, tar feil. Det er noe vi har manglet. Til høsten er verden blitt enda mer komplett. Vi får banneordboka. Et viktig og neglisjert stykke kulturhistorie, og banning er bedre enn sitt rykte, forsikrer forfatteren oss om.

For hvordan du banner kan fortelle mye om deg. Hvor du kommer fra, hvem som er dine foreldre, hvilket kjønnsorgan du har og ikke minst hvor gammel du er. Unge banner mer på engelsk enn de som er eldre, og ingen under 30 år kan vel finne på å si «gid» eller «gidameg» eller «helledussen», unntatt i ironisk betydning. Selv om opphavet egentlig er ganske sterke saker.

Hvis du bor i Nord-Norge vil du antakelig bruke ordet «satan» ganske mye. På Vestlandet er «djevelen» hyppig brukt, mens vi østlendinger sverger (!) til «faen». Nordlendinger er kjent for sine mange kraftuttrykk, men forfatteren tror ikke de banner noe mer der enn andre steder. Og trolig gjør de det med mer humor. Hun mener også å kunne avsanne forestillingen om at banning er et tegn på dårlig ordforråd. De som banner har verken verre eller dårligere ordforråd enn andre. Og det ligger mye kreativitet i banning, en kreativitet som kommer fram når man føler avmakt og får behov for å få frustrasjonen ut i følelser og ord.

Så her har en altså på mange måter med både kultur og poesi å gjøre. Det kan minne en om en historie plukket opp fra vårt naboland i vest for noen år siden. Det unge forelskede paret var ute på kveldstur i måneskinnet, og den unge mannen fikk på et tidspunkt behov for å gi uttrykk for sin begeistring over omstendighetene. Han stirret sin tilkomne dypt inn i øynene, slo ut med armen og utbrøt: ”Ser ni månfaen på himmelhelvetet, tösjækel”. Poetisk. Romantisk. Og til høsten kommer det komplette utvalget.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat