23. okt
FREDET: Dragehode er en rødlistet plante. Her gjelder det å holde tunga i rett munn!
FOTO: Sandra Lovise Sætrang
 
Hvordan var nå dette med rød- og svartelistede planter ...?

Publisert: 24.jul.2019 07:59
Oppdatert: 24.jul.2019 10:38

Jeg kjenner en fyr. La oss bare kalle ham «Jan». En gang for maaange år siden var han så fryktelig trøtt i en naturfagtime på videregående at han presterte å duppe av midt under en uhyre spennende leksjon om botanikk.

Han bråvåknet mot slutten, og rakk så vidt å høre noen ord om diverse snille og slemme planter som sto på ulike lister. Et eller annet med rødt og svart – det var litt uklart. Siden Jans favorittfarge er svart, konkluderte han underbevisst med at svartelistede planter måtte være bra. Det passet godt siden rødt er en av naturens indikasjoner på at noe er giftig og farlig.

Full av skyld og skam etter å ha sovet seg gjennom timen, bestemte Jan seg for å gjøre en skikkelig innsats for å imponere læreren og sikre ståkarakter. En lørdag dro han med seg hakke, spade og trillebår ned til Åkersvika for å gjøre miljøet en tjeneste. På forhånd hadde han laget en liste over rødlistede og truende planter som skulle røskes opp med rota, deporteres, brennes og grundig destrueres. Nå skulle de fordømte dragehodene fjernes én gang for alle! Med seg hadde han også noen solide brukerdoser med friske og sterke planter fra svartelista. «Disse kommer til å trives ved Svartelva», tenkte Jan – og kikket ned på pottene fulle av yppige og potente kjempespringfrø.

Det tok selvsagt ikke lang tid før en gruppe illsinte turgåere kom styrtende. De var visst rasende. «Men det står jo her at rødlista inneholder truende arter», prøvde Jan seg, men ble raskt sablet ned: «Truede arter. TRUEDE! Det er en viss forskjell», snerret miljømannen hissig.

Jan kom aldri inn på biologistudiet på Blindern. Nå er han arbeidsledig og sitter godt plantet i sofaen og spiser grønnsaker (potetgull med paprika). Det er nok også det nærmeste han bør komme planter og grønne fingre.

LES OGSÅ: Trenger du en oppmuntring? Her finner du alle HAs God Dag-spalter fra de siste ukene

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke