23. okt
LOTTOTREKNING: Arkivbilde levert av Norsk Tipping.
 
Store tall

Publisert: 21.nov.2017 07:07
Oppdatert: 21.nov.2017 07:15

Det har vært en uke for de ekstra store tall. For eksempel 341285000,00. Altså premien til den som vant trehundreogførtienmillionertohundreogåttifemtusen kroner i Lotto. Spekulasjonene har gått om hvem det kan være. Siden du nå leser dette, kan du trygt slå fast at det ikke er meg. Da hadde jeg antakelig tatt fri ei uke, og tilbudt kollega Stian, som deler denne spalten med meg på tirsdager, en million for å skrive den i stedet for meg. Og deretter kunne jeg delt ut noen millioner til verdig trengende. Jeg kunne ha betalt noen av restaurantregningene til landets idrettstopper, og jeg kunne i alle fall ha hjulpet Senterpartiets stortingsgruppe med partiets alternative statsbudsjett.

For denne uka kom svaret fra Finansdepartementet på partiets spørsmål om hva det ville koste å beslaglegge all ulovlig import av øl, vin, sprit og narkotika. Departementet anslår at det vil innebære at absolutt alle reisende, transportmidler, containere, brev og pakker må stanses og kontrolleres på grensen. Samtidig må 2.366 kilometer grense mot Sverige og Finland stenges fysisk for å hindre at noen tar seg over grensen uten å bli kontrollert.

Som vi vet rasler president Donald Trump med planer om å stenge grensen mot Mexico helt. Beregninger viser at det kan koste opp mot 800 milliarder kroner. Vi kan trygt legge på noen milliarder til. Byggekostnadene i Norge er langt høyere enn i USA. Og når vi er kommet så langt, er det på tide å begynne å tenke på hva vi skal gjøre med vår over 25.000 kilometer lange kystlinje, pluss øyene. Og kan det tenkes at noen vil prøve seg med brevduer eller droner?

Det kjører 3.500 trailere inn i Norge hver dag. Alle disse må kontrolleres og scannes. Til daglig vil det være behov for 25 scannere bare på Svinesund. På store trafikkdager opp mot det dobbelte. Alle personer må dessuten kroppsvitiseres, og all bagasje må gjennomlyses og åpnes. For å være helt sikker må reisende også gå gjennom en kroppsscanner som viser om man smugler stoff inni kroppen.

Så Senterpartiet må kanskje sette inn ekstra stor innsats for å finne ut hvem denne heldige lottovinneren var.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke