buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
20. okt
DEMOKRATIETS VUGGE: Trykkpressa gjorde spredning av kunnskap mulig. I dag skal jeg flagge for Gutenberg!
FOTO: NTB scanpix
 
Takk skal du ha, Johann!

Publisert: 30.sep.2019 06:30
Oppdatert: 30.sep.2019 06:45

Fra i dag innfører jeg 30. september som en merkedag. Ja, jeg skjønner ikke at jeg ikke har gjort det før. Hvorfor har vi ikke for lenge siden flesket til og utnevnt dette til høytidsdag, flaggdag og offentlig fridag – for hele verden? 30. september er datoen da verdens første trykte bok så dagens lys. Tilbake i 1452.

Da ikke medregnet at kineserne hadde drevet med en form for trykking helt siden 500-tallet. Og dessuten var de som fant opp papiret. Men, som i så mange saker forholder vi oss med skylapper til den vestlige verdens historie – og altså til selveste Johann Gutenberg.

Ikke overraskende var Bibelen det verket han valgte å trykke opp når han skjønte at masseproduksjon var innenfor rekkevidde med den nye boktrykkerkunsten. Smak på ordet; boktrykkerkunsten. Det å lage bøker er altså ikke bare et hvilketsomhelst hverdagslig håndverk. Det er en kunst. Og det helt uavhengig av innholdet i boka.

Nå vet vi at Gutenbergs systematiske arbeid fram mot den ferdige oppfinnelsen, en trykkemåte vi brukte helt fram til 1950-tallet, rett og slett revolusjonerte verden. Informasjonssamfunnet var født. Kunnskap kunne lagres, spres og deles til ubegrensede mengder mennesker – tilgjengelig for alle. Demokratiet fikk en kjærlig dytt i ryggen og et uvurderlig bein å stå på.

At vi nå er i ferd med å gå bort fra papir, mens vi laster bøkene våre inn på en Kindle eller putter propper i ørene og hører en skuespiller lese høyt for oss, det kunne den salige Johann selvfølgelig ikke se for seg. I begynnelsen var ordet, sto det i den boka han først begynte å masseprodusere. Og sjøl om selve ordet ikke på noen måte er utrydningstrua, skal i alle fall jeg flagge litt i dag.

LES OGSÅ: Her finner du flere God Dag-spalter som  på grunn av Johann Gutenberg – har stått på trykk

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat