buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
18. okt
GRESK?: Sliter du med å hjelpe unga med matteleksa? FOTO: NTB SCANPIX
 
To pluss to?

Publisert: 28.jan.2019 06:41
Oppdatert: 28.jan.2019 06:51

Har du vært på januarsalget og tenkt «oi, 70 prosent avslag! Da koster denne buksa bare … eh … bare … i hvert fall enda mindre enn halv pris». Det stopper seg, ikke sant? Jeg er ikke den eneste?

«Fint om også foreldrene kan forsøke å løse oppgaven» het det i notatet fra læreren da 14-åringen fikk nye matteutfordringer. «Per løp opp rulletrappa på 8 sekunder og passerte 30 trappetrinn, Kari løp opp på 12 sekunder og tok 35 trinn. Hvor lang tid tar det å kjøre ned rulletrappa?». Bang! Umiddelbart kunne jeg kjenne, ja, nesten se inni huet, hvordan det svarte sceneteppet senket seg over hjernen.

Hva skjer med mitt antatt oppegående intellekt? Det som i andre tilfeller (i all beskjedenhet) fungerer over snittet. Jeg kan finne løsninger på et vell av intrikate hverdagsproblemer. Så på hvilket tidspunkt i livet kræsjet selvtilliten min så grundig at hjernen automatisk går i slumremodus når noe ligner på matematikk?

Jeg har aldri fått diagnosen dyskalkuli. Men min form for tallblindhet gjør at det bruser, flimrer og kribler i hjernen ved synet av et regnestykke. Riktignok så det lovende ut ei god stund, da jeg de første fire årene på barneskolen mestret både pluss- og minusoppgaver tilhørende trinnet over på strak arm. Lite viste jeg den gang om algebra, geometri og «fart gange vei».

Og slik forble det, dessverre. For i åttende klasse steg vanskelighetsgraden uten at jeg hang med. Jeg skrapet meg ut av ungdomsskolen på et anstendig nivå med rein vilje, og droppet all matte så fort det var mulig på videregående, støttet opp av mammas trofaste «du er god til noe annet du, veit du, Anne».

Så nå handler jeg fornøyd på 70 prosent salg og takker Mannens gener for at unga løser rulletrappoppgaver uten min hjelp.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat