buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
iptv
justin tv
paykasa paykwik
22. okt
DÅRLIG STEMNING: Svartedauden har fått et nokså frynsete rykte. Med god grunn, for så vidt. ILLUSTRASJON: Theodor Kittelsen / NTB scanpix
 
Ubrukelige skytsengler
Jeg har fått skikkelig oppheng i et av de mørkeste kapitlene i norsk historie, nemlig da Svartedauden kom til landet.

Publisert: 04.okt.2017 07:05
Oppdatert: 04.okt.2017 07:12

Nylig hadde jeg en sterk og nærmest religiøs opplevelse. Stedet var Kulturkirken Jakob, og anledningen var en konsert med bandet Tusmørke, som spiller en slags psykedelisk middelalder-progrock. Hvor mange andre band lager ei låt på 24 minutter om Svartedauden? Jeg ble umiddelbart fascinert.

Bandet sang blant annet om Sankt Sebastian, en skytshelgen som skulle beskytte folk mot pest. I Oslo domkirke ble det i all hast satt opp et alter, og det allerede i 1348 – året før et visst skip ankom Bjørgvin havn.

En djevelsk tilfeldighet: 666 år senere ankom et cruiseskip samme by, og skapte nesten like mye trøbbel – i hvert fall for enkelte ordførere. Nok om det.

Det sies at et av de første utbruddene i 1348 var her i Hamar. Æææh! Etter å ha lest dette tok jeg umiddelbart med meg klorsprayen og vasket litt ekstra på kjøkkenet. Bare sånn for å være på den sikre siden.

Tilbake til Sebastian: Han kan umulig ha gjort en særlig god jobb, ettersom halvparten av Norges befolkning døde. Jeg vil tippe at han etter hvert fikk en ny stillingsbeskrivelse med mer administrative oppgaver. Kanskje ble han degradert til skytsengel for hullete sokker eller brunsnegler eller noe annet på et lavere nivå.

Forresten: Jeg er en av ytterst få som har overlevd Svartedauden. Som tiåring gjorde jeg mitt livs største tabbe, nemlig å lese medisinsk leksikon fra perm til perm. Jo mer jeg kjente etter, desto flere symptomer hadde jeg. Jo lenger jeg stirret på meg selv i speilet, desto mer svart ble jeg under øynene. Det måtte jo være pest! Men, heldigvis ble jeg på mystisk vis frisk igjen.

En vakker dag kommer jeg til å sitte hos Skavlan og fortelle min sterke historie. Eventuelt hos en psykiater, men han eller hun vil nok være bekymret for helt andre diagnoser enn pest ...

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat