hacklink
18. sep
Fosterhjem: Søsken er ofte sterkt knyttet til hverandre.Illustrasjon: Jan Haas , NTB scanpix
 
Gode søskenforhold virker beskyttende
Ikke alle barn kan bo hjemme. Ni av ti barn som ikke kan bo hjemme hos foreldrene sine, bor i fosterhjem.

0
Publisert: 11.apr.2015 04:00
Oppdatert: 13.apr.2015 07:04

MENINGER

Søsken er ofte knyttet til hverandre og drømmer om et fosterhjem som har plass og hjerterom til dem begge. Det er vanskelig å bli skilt fra foreldrene sine. Like vanskelig kan det være for barn og ungdom å bli skilt fra sine søsken. Når vi jobber med å rekruttere nye fosterhjem, ser vi derfor også etter hjem som kan ta imot søsken.

Rapporten «Fosterhjem for barns behov (NOVA, 2014)», viser at hvert femte barn (18 prosent) har blitt plassert sammen med søsken. 25 prosent av fosterforeldrene mener det er viktig at søsken får være sammen, og nesten sju av 10 er positive til å ta imot et søskenpar.

Dette er godt nytt for fosterbarna. Barn som ikke er plassert sammen med søsknene sine, ønsker mer samvær med dem. For mange barn er søskenrelasjonene viktige, og kanskje de eneste livslange relasjonene barna får. Forskning gjort av psykolog Vigdis Bunkholdt, viser betydningen av å ha en sammenhengende livshistorie.

En slik kontinuitet påvirker både identitetsutviklingen vår og hvordan vi har det i det daglige. Det pekes også på at søsken ofte deler erfaringer de ikke deler med andre, ikke engang sine foreldre.

Gode søskenforhold kan fungere som støtte i perioder hvor familien preges av uro. Nyere forskning viser også at barn som oppgir at de har gode forhold til sine søsken, har mindre sannsynlighet for å utvikle problemer knyttet til depresjon, angst og utagerende atferd.

Som regel er søskennærhet positivt. Søsken kan hjelpe hverandre til å utvikle sosiale ferdigheter og å håndtere konflikter. Dersom søsken plasseres i fosterhjem samtidig skal det alltid vurderes om de kan bo sammen.

Samtidig har barn som blir plassert sammen med søsken krav på å bli møtt ut fra sine individuelle behov, og behovene kan være ulike for søskengruppen. Gjennom opplæringsprogrammet PRIDE og gruppeveiledning det første året, forbereder vi derfor fosterfamiliene på å møte barnas behov. I tillegg gir barneverntjenesten i kommunen konkret opplæring, råd og veiledning knyttet til hvert enkelt fosterbarn.

I Hedmark bor over 420 barn og unge i fosterhjem, og hvert eneste år trenger vi om lag 80 nye fosterhjem i fylket. Det er et økende behov for fosterhjem til søsken. Ifølge NOVA-rapporten er den viktigste motivasjonen for å bli fosterforeldre ønske om å hjelpe barn som har det vanskelig. De fleste fosterforeldrene opplever at barnet fant seg godt til rette hos dem, at de er trygge på at fosterhjem er bra for barnet og at det å være fosterhjem var som de hadde håpet.

Kanskje du har hjerterom og husrom til en eller flere?

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke