15. sep
 
Godhetstyranner og flyktningpolitikk

Publisert: 17.jul.2018 16:34
Oppdatert: 17.jul.2018 16:36

Professor Terje Tvedt lanserte for snart 20 år siden begrepet «godhetstyrraniet» i norsk u-hjelp. Tvedt mente at de som forsøkte seg på en diskusjon utenom det en selvoppnevnt «elite» innen u-hjelp likte, ble av dem stemplet som populister og inhumane. Godhetstyrranner fordreier ofte sine motstanderes meninger og intensjoner.

Dette kommer også klart fram i diskusjon om vår flyktningepolitikk. Nå sist i «Klassekampen». Arbeiderpartiets (Ap) leder av migrasjonsutvalget i partiet, Masud Gharahkhani, legger hodet på blokka til «godhetstyrannene» når han i Klassekampen 25.6. går inn for at AP i sterk grad endrer sin flyktningepolitikk. Han vil helt bort fra asylinnvandring og kun over på kvoteflyktninger.

Europa har en urettferdig flyktningepolitikk styrt av mafiaen. Får vi ikke kontroll over innvandringen, svikter vi arbeiderklassen, sier Masud. En av verdens fremste flyktningeeksperter, professor Paul Collier, støtter Masud fullt ut. Collier mener at sosialdemokratiske partier over hele Europa må legge om sin asylpolitikk.

Han kaller Angela Merkels linje for «ikke bærekraftig». Mye mer hjelp må dreies til trygge nærområder med «marshall-hjelp tiltak». Han sier videre at leder for sosialdemokratene i Danmark har rett når hun sier til velgerne at «Dere forlot ikke oss. Vi forlot dere! Nå er vi tilbake.»

«Godhetstyranner» sier derimot at slike nye tanker er «å sette asylsøkere opp mot arbeiderklassen» slik leder i Antirasistisk Senter, Rune Berglund Steen sier det i «Klassekampen» 26.6., og kaller dette for høyrepopulisme. Abid Raja (V) sier til avisen at» Nå må Støre forklare sitt ståsted og ta et oppgjør med dette utspillet», og peker på at vi ikke kan bryte med konvensjoner vi er forpliktet av.

Faktum er at hele Europa er inne i en prosess av nytenkning om innvandring. Da kan det være nødvendig å vrake gamle konvensjoner og avtaler.Professor Collier jobber nå for konsensus blant europeiske regjeringer for å legge radikalt om europeisk flyktningepolitikk. Det er helt nødvendig med de store utfordringer Europa står ovenfor på dette område fra Afrika og Midt-Østen.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke