15. sep
SAMFUNNSNYTTIG: Fotball kan være inngangsbilletten til å endre eget liv. For de fleste er det en enormt krevende oppgave, men likevel mulig, skriver Kai Kristiansen (t.v.).
FOTO: Arve Hovelstuen Blystad
 
Godt å ha Hamar kommune med på Gatelaget
Økonomien: I HA har det blitt stilt spørsmål rundt driften av laget. Her er noen fakta.

Publisert: 18.feb.2019 11:01
Oppdatert: 18.feb.2019 13:17

Den siste tiden har politikerne i Hamar fått mulighet til å bli bedre kjent med hva Gatelaget i HamKam er, hvilke oppgaver som er knyttet til laget og hvor mye dette vil koste klubben i 2019.

Rådmannen foreslo et bidrag på 75.000 kroner – om lag 5 prosent av Gatelagets totale budsjett på snaut 1,6 millioner kroner. Rådmannens forslag ble enstemmig vedtatt.

I 2017 og 2018 fikk laget et årlig tilskudd på 100.000 kroner.

Hos oss i Gatelaget jubler vi hver gang noen dukker opp og vil være med oss. Denne jubelen får også de som ønsker å legge forholdene til rette for denne gjengen med fantastiske spillere, slik Hamar kommune nå igjen gjør.

I HA har det blitt stilt spørsmål rundt driften av laget. Her er noen fakta:

• Siden oppstarten i 2017 har drøyt 60 spillere vært på trening

• Laget har ei stabil gruppe på 10–15 spillere

• Laget trener to ganger i uka – hele året

• Laget har trent 196 ganger, spilt 38 kamper og deltatt i fire turneringer.

• Tre ansatte i HamKam Fotball er knyttet til laget

• ROP-teamet i Hamar kommune har 1–2 ressurser på all aktivitet

Det første og viktigste målet ved oppstart av gatelaget er å produsere rusfrie timer. I HamKam er vi rundt 10 spillere på hver trening/kamp. Fram til nå har vi produsert 3.920 rusfrie timer på trening, 760 timer på kamp og 100 timer på turnering.

Om vi legger sammen er tallet snaut 5.000 rusfrie timer. Regnestykket vil mangedoble seg når vi tar med rusfrie timer før og etter trening/kamp.

Under formannskapets behandling forrige uke, stusset en representant over at et lag som bare trener to ganger i uka, har behov for en trener i fulltidsjobb. Denne vakre stussen gir oss sjansen til å fortelle om alt vi gjør.

Fotball er bare starten. Å få enkeltspillere bort fra rus og inn i jobb/jobb er fortsettelsen.

LES OGSÅ: Truet med å skyte Gatelaget

Av de spillerne som har vært på trening, er seks nå ute i jobb. En rusmisbruker koster samfunnet rundt 2,5 millioner per år. Om disse tallene stemmer, utgjør disse seks spillerne en samfunnsøkonomisk gevinst på 10–15 millioner kroner.

Fotball kan være inngangsbilletten til å endre eget liv. For de fleste er det en enormt krevende oppgave, men likevel mulig. Aleksander bodde under en presenning bak Vikingskipet i 2017. 1. januar 2019 startet han opp i 50 prosent betalt stilling i Kamma.

Denne historien er en av flere, men siden vi rundt laget og spillerne har et gjensidig tillitsforhold, holder vi de fleste for oss sjøl.

HamKam er stolt over at vi får muligheten til å være et lite kapittel i disse gode historiene.

Å skape tillit er avgjørende for å lykkes. Det er derfor en tillitserklæring da noen av spillerne bruker oss som samtalepartner av ulike grunner:

legebesøk, ansvarsgruppemøter, besøke spillere på institusjoner, råde spillere til å oppsøke hjelp, samtalepartner når livet er såpass mørkt at noen vurderer å avslutte det, samtaler med spillere som sprekker, lage ukeplaner, være i kontakt med pårørende, bistå med transport, gi råd til blakke spillere, finne løsninger for dem som blir truet med utkastelse.

I 2019 ønsker HamKam å gjøre mer. I samarbeid med Nav og Sonans skal vi å rekruttere spillere ut av rus og inn i jobb. På Briskeby skal vi sammen skrive CV, søknader, kartlegge kvaliteter, ressurser og kompetanse, bli kjent med arbeidsmarkedet og få noen ut i jobb.

LES OGSÅ: Mortens tøffe veg tilbake på fotballbanen

Å utvide tilbudet er grunnen til at HamKam søkte om mer penger av Hamar kommune i 2019.

Dette er grunnene til at HamKam har eget gatelag. At den politiske debatten blir om detaljer i et budsjett, må vi lære av.

HamKam må sørge for at kunnskapen stiger hos så mange om mulig, slik at spørsmålene stilles rundt de viktige tingene.

HA forsøkte å gjøre et journalistisk poeng av at Gatelaget faktisk måtte betale en del av felleskostnadene på Briskeby og undret om ikke HamKam burde gi bort gratis sesongkort til Gatelaget.

Jeg er totalt uenig i premissene for spørsmålene.

Rus er slitsomt. Å gjøre opp for seg er ikke denne gruppas sterkeste side, men på Gatelaget får de muligheten til det.

Følelsen av at denne gjengen sørger for at laget får økonomisk støtte og egne sponsoravtaler, gjør at vi også kan betale for oss. Gatelaget bidrar med penger inn til klubben og er fryktelig stolte over at vi også er i stand til å betale for oss – som alle andre gjør.

LES OGSÅ: Omdømmet til HamKam

På den måten blir garderoben vår, draktene våre tilhører ekte Kamma-spillere og lunsjen som serveres på hver trening har vi alle gjort oss fortjente til.

At spillere på laget skal få noe gratis, fordi de har trøbbel med rus, er både stigmatiserende og en kraftig undervurdering. Jeg har aldri vært trener for en gjeng hvor det å betale skatt er den store, våte drømmen. Den drømmen har de fleste, men før de kommer dit må de betale hva de skylder Statens innkrevingssentral.

«Jeg har begynt å betale ned gjelden min til innkrevingssentralen», fortalte en spiller. Og han sa det med stjerner i øynene.

For det er dette Gatelaget handler om. Å slite seg tilbake til et A4-liv.

Både klubben og jeg stiller når som helst, hvor som helst for å fortelle om det som helt fersk forskning omtaler som Norges beste ettervern.

Smak litt på den. Norges beste ettervern for personer med rus i Hamar drives av HamKam!

For å sitere en lokal politiker så stusset jeg litt over om det faktisk kan stemme, men siden jeg ikke var helt sikker, leste jeg rapporten før jeg slo det fast.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
Kai Kristiansen trener Gatelaget til HamKam
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke