15. sep
Tømmer: Det er ambisjoner om å firedoble verdiskapningen fra skogen.
FOTO: NTB Scanpix
 
Godt nytt for skogbruket
Samfunnsutviklingen har gjort at skognæringen med rette har store forventninger til fremtiden.

Publisert: 26.mai.2016 04:00
Oppdatert: 26.mai.2016 10:11

Regjeringen har høstet berettiget kritikk for at SKOG22 i liten grad er fulgt opp. Skatteverktøyet har vært skarpt fokusert av næringslivet generelt og skogbruket spesielt. Med ambisjon om å firedoble verdiskapingen fra den skogbaserte verdikjeden kommer man ikke utenom å stimulere lønnsomhet og investeringsevne i råvareleddet.

Les også: Benekter positiv utvikling

Norskogs har prioritert skattedelen av næringspolitikken i flere tiår og fulgt det pågående arbeidet tett. Vårt primærstandpunkt er at inntekt fra skogen skal beskattes som kapitalinntekt på linje med den praktiske realiteten i våre konkurrentland. Dette betyr både omfattende forenklinger og økt investeringsevne i skogbruket.

Forrige uke kom beskjeden om at det blir en ny overgangsordning for skogeiere som går ut av virksomhetsbegrepet. For de skogeierne som gikk ut av gjennomsnittsligningen ved årsskiftet ville vedtaket fra statsbudsjettet i fjor ført til at mange ville fått vesentlig høyere skatt. Med den nye overgangsordningen som kom i revidert nasjonalbudsjett vil disse nå kunne sette det ubeskattede beløpet inn på en taps- og gevinstkonto for så å ta minimum 20 prosent til inntekt årlig i de kommende årene. Dette hindrer den uheldige effekten av den progressive skatten.

Det er svært gledelig at skog nå er definert som «arbeidende kapital» og dermed får 20 prosent reduksjon i verdsettingsgrunnlaget for formuesskatten. Dette kommer i tillegg til at vi i forrige uke klarte å unngå dobling av skogfaktoren, slik det opprinnelig var signalisert. Vi får med andre ord 20 prosent rabatt i stedet for 100 prosent økning av formueskatten. Vi er godt fornøyd med resultatet, selv om vårt primære mål er at arbeidende kapital må fritas helt for formuesskatt.

Det er flere skattesaker vi kunne ønsket var annerledes, men nå skal vi glede oss over at vi har styrende organer som viser ambisjoner for skogbruket. Vi har fått på plass noen ordninger som ikke betyr mindre proveny for staten i utgangspunktet, men som betyr mye både for den enkelte skogeier og for den skogbaserte verdikjeden.

Det er slike tiltak som må til for at skogeieren skal ta i bruk den viktige ressursen de disponerer. Akkurat det betyr mye for samfunnet og som dermed vil gi økt proveny på sikt. Vi skal heller ikke glemme skogfondsordningen som er den viktigste ordningen vi har. Den består og ingen ønsker å endre denne bærebjelken i primærleddet av verdikjeden. I et overordnet perspektiv viser dette at regjeringen vil noe med skognæringen. Dette er veldig glade for på hele verdikjedens vegne.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke