16. sep
 
Gratisprinsippet og ekskursjoner i skolen
Gratisprinsippet i grunnskolen er regulert i opplæringsloven § 3-1, innført i 2007.

0
Publisert: 16.mar.2015 04:00
Oppdatert: 16.mar.2015 07:30

Først vil jeg si at jeg stiller meg bak dette prinsippet. Men skal man tolke dette bokstavelig kan ikke skolene fortsette å legge opp til ekskursjoner som innebærer egenbetaling av noe slag. Teaterturer til Oslo, biologiekskursjoner til kysten og språkreiser til utlandet som finansieres fra egen lomme, utgår. Dette er konsekvensen av Elevorganisasjonens nyeste utspill, der de bruker Stange videregående skole, og en planlagt Spaniatur, som eksempel.

Jeg er veldig glad i klasserommet som undervisningsarena. Jeg bruker tavle og kritt, og innimellom digitale hjelpemidler. Elevene leser i bøker, bruker internett og skolens bibliotek. Vi ser film, vi har prosjekt og fordypningsdager, og vi er med på den kulturelle skolesekken. Vi har balldag, vi har internasjonal dag og OD. I det store og hele opplever nok elevene skolehverdagen som variert og spennende.

Stor variasjon til tross, det er likevel mange lærere som ønsker å ta med elevene sine på ekskursjoner, meg selv inkludert. Vi ønsker at elevene skal få mulighet til å fordype seg i faget og ta i bruk nye metoder og undervisningsarenaer. Elevene gleder seg over dager som dette, og lærerne bruker tid og ressurser på å planlegge og gjennomføre ekskursjonene, et merarbeid som ikke betales i form av lønn.

Elevorganisasjonens leder, Tom Scott Unneberg Nielsen sier med loven i hånden at foreldrene ikke kan finansiere turene selv, selv om foreldrene ønsker dette. Foreldre/elever må i stedet stille til dugnad. Personlig synes jeg dugnad er en fenomenal måte å tjene penger på. Jeg stiller gladelig opp en gang i blant på dugnad i barnehagen, skolen og i idrettslaget. Men i hvor stor grad kan man egentlig pålegge noen å jobbe dugnad, når de selv vil betale fra egen lomme?

I mitt nærområde får vi rett som det er noen på døra som vil selge dopapir til inntekt til tur med Hvite Busser. Hva om mine spanskelever selger en rull eller to med dopapir til sine foreldre til 4.000 kroner? Eller arrangerer et kakelotteri hvor foreldrene kjøper rosinboller til 500 kroner per stykk? Hadde vi da vært på rett side av loven?

I stedet for å bruke Spaniaturen ved Stange videregående skole som et negativt eksempel, etterlyser jeg initiativ fra Elevorganisasjonen hvor fokuset må være økte bevilgninger til skolene og mulighet for elevene til å søke fylkeskommunale midler når de skal reise på tur. Og mens vi venter på en lovendring nasjonalt blir det dessverre et mesterskap i å finne kreative måter å omgå loven på.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke