Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
 
Grenseløs ukultur
Signert. Linn Sigurdsen skriver om sexkultur: Voksne er ikke noe bedre enn ungene når det gjelder grenseløs deling.

0
Publisert: 16.sep.2016 04:01
Oppdatert: 16.sep.2016 07:49

I forbindelse med skolestart for noen uker siden kunne vi lese overskrifter som blant annet «grenseløs sexkultur blant unge». Kripos er bekymret, skolene er bekymret, og jeg snakker vel på vegne av flere foreldre når jeg sier at jeg også er bekymret. Ikke bare for mine egne barn, men for alle andres i tillegg.

Forrige uke var jeg på foreldremøte på ungdomsskolen. Ett av temaene var ungdomskultur, rusmidler og sex.

Jeg bøyer meg i støvet og retter en stor takk til alle lærere på alle skoler som tar dette temaet på alvor. De som setter av tid og energi for virkelig å snakke om disse litt vanskelige og fortsatt tabubelagte temaene. Ikke alle snakker åpent og ærlig om slike ting i hjemmet, og da er det så viktig og nødvendig at skolen gjør det.

Sexualundervisning må innebære så mye mer enn puberteten og detaljene rundt hvordan barn blir til. Ungene og ungdommene våre lurer på så mye, og hvis ingen tør å snakke åpent og ærlig med dem om det, hvordan skal de da lære? Hva med google, vårt nye oppslagsverk for livet? Man kan finne hva som helst på google. Svar på alt man måtte lure på. Problemet er kanskje bare at svarene man får ikke nødvendigvis er fasit. Man kan ikke snakke, filosofere og dele tankene sine med google. Til det trenger man en person man har tillit til, en person som har livserfaring og som tar spørsmålene på alvor.

En undersøkelse som medietilsynet har gjort viser at ett av 10 barn mellom 13 og 16 år i fjor la ut ett eller flere nakenbilder av seg selv. Og på dette foreldremøtet jeg var på fikk vi også en quiz der det ene svaret viser at kun 50 prosent av de som legger ut nakenbilder av seg selv følte seg presset til det. Med andre ord la 50 prosent av barn mellom 13 og 16 år ut nakenbilder av seg selv i fjor uten å føle seg presset til det. Så hva er motivasjonen? Hva har fått disse unge guttene og jentene til å dele det mest intime de har med hvem som helst?

Ikke bare tas det bilder og filmes alene bak stengte dører på jente- og gutterommet, terskelen for å eksponere venner og kjente er også voldsomt lav. Unge gutter og jenter tør ikke å kle av seg og dusje på skolen i frykt for å bli tatt bilder av og filmet uten deres samtykke. Dette er mobbing og trakassering på grovt plan, og bør i aller høyeste grad tas på alvor.

Flere av disse bildene og videoene havner på ville veier og får store konsekvenser for den det gjelder. Det er ikke lett å skulle stå opp og gå på skolen når alle der har sett deg uten klær, eller i en situasjon du kunne gjort hva som helst for å være foruten.

Så, hva kan vi gjøre for å tenke to hakk lenger før vi trykker på send eller del?

Det er en grenseløs delingskultur vi lever i, og vi voksne er slett ikke noe bedre enn ungene våre. Vi har et veldig behov for å dele opplevelsene våre med andre. Vise hvor vellykket vi er kanskje? Er det da så rart at barna våre på 10-12 år sitter og øver seg på å ta selfies i alle mulige vinkler for å finne ut hvordan de kan fremstå best mulig for andre?

Hvor mange likes kan vi sanke? I hvor stor grad påvirker de vårt selvbilde? Er det slik at for hver «like» vi får, øker selvbildet ett hakk? Helt ærlig, er det tilfelle? For hvis det er slik, da burde vi starte med fingeren i vår egen mage.

Hvis vi som voksne slenger ut halvnakne bilder av oss selv med oppmerksomhet og likes som hensikt, da kan vi faktisk ikke forvente noe annet av barna våre. Om vi vil det eller ei, er det vi som er forbilde for ungene våre. Som vi vet, gjør ikke barn som vi sier, de gjør som vi gjør.

Jeg leste en lite notis som et barn hadde skrevet en gang. Hun ville gjerne lære mer om de tingene hun lurte på når hun var på skolen, for det var ikke alltid de lærte så mye om det de faktisk lurte på. Godt poeng.

Det er mye man skal lære i løpet av ti års skolegang, men mange etterlyser det viktigste. Det man på godt norsk kaller «life-skills» eller livskunnskap om du vil. Dette skulle ikke være nødvendig å ha som et fag på skolen, dette skulle man lære hjemme. Men da må vi ta ungene våre på alvor, tørre å snakke med de om sex og kropp, pornografi og selfies, grenser og selvrespekt. Ikke bare henvise dem til Mr. Google og Siri.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke