17. sep
Folksomt: Konsert i kulturhuset.Foto: Anders Grobstok Dalen
 
Gretne gubber er Hamars problem
Hamar: Til tross for dommedagsrøster, er det svært mye positivt på gang i Hamar akkurat nå, mener Knut Faldbakken.

0
Publisert: 11.mar.2015 04:00
Oppdatert: 11.mar.2015 06:53

Finn-Åge Løvlien bekymrer seg på en helside i HA 3. mars over at mye går så «fryktelig galt» i Hamar. Adressen for mishagsytringen er de som står for styre og stell, og der kan det saktens være en del å sette fingeren på. Men han velger i innlegget sitt en form og en vinkling som drar hele byen, og den positive utviklingen som faktisk har skjedd, og skjer her, ned i avløpsrøret. Han maler ut sine kritiske betraktninger med bred pensel og velger i tillegg å underbygge sin undergangsvisjon med tvilsomme fakta. Slik gjør han seg til en røst i det negative koret som med destruktiv lovmessighet hever stemmen hver gang noen tar initiativ her i byen for å stimulere nytenkning, utvikling, en smule dristighet i retning av positiv urban dynamikk.

I tillegg skyter han bom i flere konkrete saker. For eksempel: Kulturhuset ble ikke «noen hundre millioner» dyrere enn beregnet. Overskridelsen var på 80 millioner. Ikke noe uhørt tall i en slik sammenheng. Mye av overskridelsen skyldtes at man fant at arbeidet måtte stanses en periode da det ble påvist forurensning i grunnen.

Løvlien skriver at «mange besøkende (i Kulturhuset) er skuffet over store, kalde betongflater». Nå vil vel meningene alltid være delte når det gjelder moderne arkitektur. Men faktum er at Kulturhuset er en stor suksess også når det gjelder publikumsbesøk. I sitt avkortede første år noterer de 500.000 besøkende. Og når bare Huset får markedsføringen sin opp på bena, vil de nok runde sitt ambisiøse mål om 700.000 i år. Det er et storslagent resultat for en by på Hamars størrelse.

Når så Løvlien beveger seg fra Kulturhuset og ut på det nye Stortorget er det ikke måte på hvor ødslig han finner byrommet han husker som «tett trafikkert … pulserende og levende». En skal være temmelig nostalgisk innstilt for å tenke på en parkeringsplass for et snaut hundretall biler som «levende og pulserende». Dersom Løvlien hadde tatt turen ned fra Vangsåsen og deltatt i torgets store åpningsfest, ville han ha opplevd et folkehav og en karnevalstemning på den «nesten folketomme» plassen som i hvert fall ikke undertegnede har sett maken til her i byen. Og hva med store og små skøyteløpere som boltrer seg på den nye isflaten en vinterdag? Men Løvlien velger å telle byvandrere i sentrum en sur formiddagstime i februar.

Hovedpoenget med Løvliens artikkel synes å være at Hamar kommune har sløst bort mye penger på prosjekter som han ikke synes noe om. Han legger det fram som om alle tiltak er totalt mislykket og kommunen nærmest er på konkursens rand. Dette stemmer jo ikke.

I en nylig oversikt over økonomien i kommunene (Bjørn Brox, Agenda Utvikling) rangerer Hamar midt på treet blant sammenlignbare kommuner når det gjelder låneopptak. Der byen skiller seg negativt ut, er ikke på området dyre investeringer, det er på selve driften. Hamar kommune driver dyrt - og en stor del av «overskridelsen», i forhold til andre kommuner, skyldes ikke kulturhus og opprustning av bysentrum. Det skyldes utgifter i sport- og idrettssektoren. Dette er ikke mine påstander, det står i undersøkelsen.

I stedet for å ta et saklig og velinformert (og betimelig) oppgjør med disponeringen av kommunale midler, velger Løvlien å stemme i den evige, hedmarkske klagesangen som lyder hver gang byutvikling står på agendaen: Alt var så mye bedre før. Nå går det rett til helvete.

Det er, til tross for dommedagsrøsten fra Vangsåsen, tvert imot svært mye positivt på gang her i byen nettopp nå. Det mest positive er kanskje at den generelle negativiteten som Løvlien utrykker i sin artikkel får stadig mindre grep om mentaliteten til folk som bor her. Husmannsåket er kastet av. Det er faktisk blitt lov å være optimistisk, framtidsrettet og stolt av byen sin. Tiden er ute for gretne gubber som i nærsynt framtidsangst nærer seg på sur, usaklig kritikk av nær sagt alt som beveger seg i samtida. En liten flokk av dem overvintrer på HAs debattsider. Slike selvdestruktive holdninger er det siste byen trenger om vi skal fortsette den gledelige utviklingen som endelig har startet.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke