hacklink
18. sep
Brensel: Her fyres det med skogsflis, en ressurs Innlandet har mye av. Foto: Morten Holm, NTB Scanpix
 
Grip mulighetene i bioøkonomien
Bioøkonomi: Innlandet er allerede sentral innen bioøkonomi. Våre naturlige ressurser gir oss enda flere muligheter.

Publisert: 23.jan.2017 15:59
Oppdatert: 23.jan.2017 21:27

Bioøkonomi er ikke noe «nytt» for oss i Innlandet. Det omfatter de viktigste næringene for Innlandet opp gjennom historien, hvor skogbruk og matproduksjon har vært drivende krefter i utviklingen.

Det nye aspektet i bioøkonomien er at man ser alle de biologiske næringene i sammenheng, og utvikler samarbeid og nye produkter på tvers av næringene. Utnyttelse av restråstoff og restprodukter er sentralt. Det er et mål å utnytte alle verdier i verdipyramiden. Det er også et poeng at ressursene skal være kortreiste og foredlet på en bærekraftig måte.

Historien har vist at bønder og skogbrukere er svært kompetente og tilpasningsdyktige. De bør ha alle forutsetninger for å bli sentrale i den nye bioøkonomien. Det mest nærliggende er å gjøre sin eksisterende virksomhet mer produktiv. Det kan også være mye å hente på utnyttelse av restråstoff. I fiskeindustrien ser vi at alle deler av fisken nå utnyttes i større grad - fra innmat til skinn. I jordbruket ser vi noe av det samme. Potetskall og eggeskall er restprodukter som tidligere var et problem å bli kvitt. Nå utforskes det stadig flere måter for hvordan dette kan brukes til verdiskaping.

Kanskje kan bonden tenke i samme baner i sin egen drift. Kan frukt og grønnsakavfall utnyttes i et bioraffineri slik at man får ut verdifulle proteiner og fettråvarer? Kan halmen brukes som biobrensel i et gårdsanlegg? Kan husdyrgjødselen brukes til produksjon av biogass? Kan biogassen fermenteres bakterielt og produsere fôrprotein? Kan skogsavfall og GROT brukes til å produsere skogsflis til biobrensel? Kan presisjonsjordbruk gi bedre utnyttelse av gjødsel og plantevernmidler?

Biokull er spennende fordi det kan gi en bioøkonomisk trippeleffekt. Ved fremstilling produseres bioolje og biogass, og ved bruk i jordsmonn lagres karbon samtidig som biokull gir en gjødslingseffekt. Forsøk har vist at biokull gir en gjennomsnittlig avlingsøkning på 10 prosent. Innlandets store ressurser innen halm og skogsråstoff gir mulighet for å ta en ledende posisjon innen bruk, produksjon og omsetning av biokull i Norge.

De mest opplagte mulighetene i bioøkonomien finner vi i jordbruk, skogbruk og tilknyttet virksomhet. Hedmark kunnskapspark med Arena Heidner og BioSmia i spissen ønsker mer samarbeid med landbruksnæringen for å utvikle disse mulighetene. Vår oppfordring til bønder og skogbrukere er klar: Du er allerede en sentral aktør i bioøkonomien. Tenk ressursutnyttelse, samarbeid og optimalisering av driften. Grip mulighetene i bioøkonomien.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke