Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
20. sep
 
Grønn inntogsmarsj eller tidenes flopp?
Grønn makt: Miljøpartiet de Grønne vil ha et grønt skifte. Er vi villige til å droppe bilen og betale mer for flyreiser og strøm ?

Publisert: 19.sep.2015 04:00
Oppdatert: 19.sep.2015 07:39

Hvem er de og hva vil de? De marsjerer framover med sitt grønne budskap høyt hevet, men går de til høyre eller venstre?

Mot rødt eller blått?

De insisterer på at de er blokkuavhengige, men nå er valgets time der.

Det merkes når ildsjeler fra Miljøpartiet De Grønne nå inntar norske kommunestyrer over hele landet. 4,2 prosent av norske velgere har trykket dem til sitt bryst. Det er mer enn 100.000 stemmer.

Før kommunevalget hadde de 18 kommunestyrerepresentanter, Nå kan de prege norsk kommunepolitikk med hele 231 folkevalgte.

Og de mener alvor. «Dette gjør oss til en viktig del av norsk kommune- og fylkespolitikk. Dette var vår hovedmålsetting. Vi kommer nå til å bringe grønn politikk inn i nesten alle fylker», sa partileder Rasmus Hansson til Dagsavisen denne uka.

«Vi vil forandre og forbedre politikken, lokalt og regionalt i Norge, fordi vi er sikre på at det er nødvendig og mulig» sier den grønne hærføreren.

«De har veldig mye makt nå», sier valgforsker og professor ved NTNU, Anders Todal Jenssen til VG.

Makt i den forstand at de er i vippeposisjon i en lang rekke kommuner.

I Oslo kjemper Shoaib Sultan (MDG) for å bli Oslos første flerkulturelle ordfører. Riktignok sliter han fortsatt med sine uttalelser fra sin tid som leder for Islamsk Råd. Da mente han at homofili er synd.

Det stemmer dårlig med MDGs inkluderende holdning overfor alle seksuelle minoriteter.

Men skal Arbeiderpartiets byrådslederkandidat Raymond Johansen kaste ut de borgerlige partiene som har styrt i 18 år, er han avhengig av Miljøpartiet de Grønne. Det kan bety at Oslo får Sultan som ordfører.

I Gjøvik har MDG truet med å sørge for at Ap mistet makten etter 92 år. I Moss avgjør de grønne om Høyre beholder ordførervervet.

I Bodø er det dødt løp mellom de to blokkene, og MDG avgjør utfallet med sin representant.

På Nesodden gjorde MDG sitt aller beste valg, og fikk 13,2 prosent og fire mandater. Ap-ordfører Nina Sandberg frir til Høyre for å beholde jobben.

Også i Hamar har MDG kommet inn. Og som vi vet har både ordfører Morten Aspeli (Ap) og utfordrer Einar Busterud (BBL) vært på frierføtter. Aspeli har til og med tilbudt Kathrine Aalstad varaordførervervet. Hun valgte likevel Busterud.

For i motsetning til andre politikere er folkene i MDG lite opptatt av posisjoner. Det er politikken de vil forhandle om. Eller som det heter på hjemmesiden deres: «Vil shoppe der de får mest».

Målet til MDG i Hamar er ambisiøst: Hamar skal bli Norges grønne hovedstad.

Så langt vet vi lite om hva det betyr, fordi de har utrettet så lite. Men en gjennomgang av partiprogrammet forteller at vi alle vil merke det, hvis den grønne revolusjonen skal gjennomføres på alle nivåer i samfunnet, som MDG proklamerer.

Og hadde noen egentlig trodd at et miljøvennlig, bærekraftig samfunn ikke betyr drastiske endringer i hverdagslivet for oss alle?

Det blir bilfritt i sentrum hvis MDG får bestemme. Allerede i 2017 skal bilene være ute av Oslo sentrum, ifølge deres program.

Da må vi anta det blir enda enklere i en liten by som Hamar. Som en start skal det bli mye vanskeligere å finne parkeringsplasser. MDG oppfordrer til å bruke tog eller sykkel.

Flyreiser forurenser. Derfor vil de grønne innføre en egen seteavgift på 600 kroner.

De grønne er ikke glade i oljen. Oljeutvinningen skal avvikles. Fossile ressurser bevares best under bakken.

Strømprisen din kommer dessuten til å øke hvis MDG skal styre. Eventuelt med et toprissystem hvor prisen stiger kraftig over et visst forbruk.

Lønnsforhandlingene blir også annerledes. Slutt å tenke på å få høyere lønn. Det materielle forbruket vårt er allerede for stort.

I stedet skal vi få mer fritid som gir oss bedre livskvalitet, og mulighet til å dra ut i naturen. Forhandlingene kommer derfor ikke til å handle om 10.000 kroner mer i året, men kanskje i stedet tre ekstra fridager?

Det blir egne grønne skatter, og vanskeligere å få lån. Ingen skal nemlig få låne mer enn de kan betale tilbake.

I stedet for sosialstønad og arbeidsledighetstrygd vil MDG innføre samfunnslønn.

Og du kan ta deg et friår fra jobben med 85 prosent lønn, hvis du finner en arbeidsløs som kan jobbe for deg.

Dessuten skal alle skoleelever få gratis psykolog gjennom hele skoletiden, og det skal startes et forsøksprosjekt med lovlig salg av hasj og marihuana.

Etter hvert som Miljøpartiet har vokst, øker kritikken. Står de til høyre eller venstre? Den økonomiske politikken deres finner ikke gehør i den borgerlige leiren, men samtidig mangler klasseperspektivet som står sterkt på venstresiden.

Mange velgere er lei av et SV som har falt sammen som protestparti, eller et Venstre som har gått i allianse med vekstpartiene Høyre og Frp.

Flere enn 100.000 velgere sier at det er miljøspørsmålet som er det aller viktigste i samfunnsdebatten. De er utålmodige, og de har grunn til det. All verdens klimaavtaler ser ikke ut til å stanse ødeleggende klimaendringer på vår klode.

Men nå beveger Miljøpartiet seg fra protestbevegelse til et parti med makt. Nå får vi anledning til å se hva de får ut av den innflytelsen de åpenbart har skaffet seg. Det er ikke nok å pynte et vakkert busskur når velgerne skal evaluere resultatene om fire år. Er Hamar sentrum bilfritt i 2017?

God helg!

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke