Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
Lunkelia: Siste stopp før høyfjellet. Foto: Arne Helge Øverjordet
 
Grønnere by, gråere på bygda
Mens Ap, SV og MDG legger planer for et grønnere Oslo, blir Ap-styrte Ringsaker kommune gråere.

Publisert: 17.mar.2016 04:00
Oppdatert: 17.mar.2016 09:36

Grå som eksos, som klingende mynt. Mens kinogjengere lar seg begeistre av naturen i storfilmen «Birkebeinerne», lar grunneiere på Sjusjøen pengebegjæret nå nye høyder.

Høyden det er snakk om, er Lunkelia. Urørt natur, siste stopp før høyfjellet, i fjellbygda der folk fra store deler av Østlandet tilbringer fritiden. Grunneieren Pihl AS sa at lia ikke brukes, og kommunestyret vedtok med 20 mot 19 stemmer at 60 nye hytter kan settes opp. Tre av dem som stemte for, er aksjonærer i Pihl, men kommunen mente de ikke var inhabile.

Likevel: Utbygging ville ikke blitt vedtatt uten deres stemmer. At Lunkelia ikke brukes, er feil. Hit kommer eldre turgåere, ivrige unger, småtasser i pulk. Rekreasjonsområdet for dem som ikke er birkebeinere, men som kanskje en dag skal bli det. Her skal det bygges 60 nye hytter.

Er det ikke hytter nok på Sjusjøen? Det spørs hvem du spør. Et Google-søk viser 114 til salgs. Men gamle hytter og tomter på flata gir ikke like mye mynt i aksjonærlommer som et nytt felt opp mot høyfjellet. Avisa Gudbrandsdølen Dagningen kaller forvandlingen på Sjusjøen et hamskifte og spår en fortetning på 200 tomter årlig. Utviklingen har vært enorm, og mange er fornøyd med moderniseringen i området. Men er de ikke snart i mål?

Norsk institutt for naturforskning (NINA) har etterlyst nasjonale retningslinjer for hytteutbygging og kaller Sjusjøen et ekstremtilfelle. Men det finnes flere. Det bygges i Oppdal, i Trysil og på Geilo. GD skriver på lederplass at Ap-ordføreren, som har regjert siden 2007, har en gylden anledning til å korrigere kurs i saken om Lunkelia.

Det snakkes om en regional plan i samarbeid med Ap-styrte Øyer og Lillehammer. Det snakkes om innføring av en markagrense i fjellet. Og Pihl fortsetter planarbeidet og atkomstveier for Lunkelia med høringsfrist 15. mars. Det er ikke bare å blinke ut hyttefeltet på kartet over urørt natur. De 60 nye hyttene må også ha bilvei til døra.

Vi i Oslo-området, som forbereder oss på å la dieselbilen stå noen vinterdager og sykle til sentrum, utgjør en stor andel av hytteeierne på Sjusjøen. Er vi ok med å la det grønne skiftet kun høre byen til? Gir det ikke bismak å la den gamle fjellsetra få bilvei over tunet, med 60 børstraktorer dundrende oppover lia til parabolkledde og opplyste hyttevegger? Er det ikke rett og slett for dumt at byen blir grønnere, mens bygda blir gråere?

Vi er fremdeles mange fjellentusiaster som håper fornuften skal seire, at kommunen skal si at nok er nok. Som håper at utvikling ikke bare handler om utbygging. Som håper at det grønne skiftet ikke er et byfenomen, men en nasjonal vilje til å bevare natur og kultur til glede for nye generasjoner.

Og vi er noen som håper at rikspolitikerne ser ting i et større og mer langsiktig perspektiv og griper inn når det bærer galt av sted.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke