hacklink
18. sep
 
GT-Sara - en levende kulturskatt
Signert. Maren Fuchsia Celius-Blix skriver om GT-Sara: Mye mer enn en eldre troende kvinne som bryter med forventninger ved å fortelle dristige vitser.

Publisert: 25.okt.2018 13:34
Oppdatert: 25.okt.2018 13:38

Lørdag 20. oktober gjorde Norges antakelig eldste standupkomiker, 94 år gamle GT-Sara, sin tredje opptreden på Heia Hamar på bare ett år. GT-Sara – eller Gerd Thoreid som hun egentlig heter – leverte de sagnomsuste varene også nå, men på publikumsfronten var alle gode ting dessverre ikke tre, og hamarsingene sviktet denne kvelden.

Det er ikke godt å si om dette kan skyldes Kønnband-festivalen i Stange, for lite promotering, eller kanskje at de lokale interessentene allerede hadde fått med seg de foregående opptredenene, men det var uansett et lite skår i gleden at det fullstendig tettpakkede huset fra hennes to første Heia Hamar-besøk i denne omgangen var heller glissent.

For Hamar-jenta GT-Sara – et navn hun fikk av Dag Frøland fordi initialene hennes er GT, hun alltid er på farten, og fordi hun sang Zarah Leanders «Vill ni se en stjärna» da hun gjestet hans radioprogram «Har du lyst har du lov» på 70-tallet – er et unikum. Og hun har mye mer å by på enn mange utenforstående kanskje kan tro ved første øyekast.

For GT-Sara er så langt fra bare en eldre og troende kvinne som bryter med forventninger ved å fortelle dristige vitser. Med sine 94 år og innholdsrike liv er hun for et menneskelig kulturminne å regne, som med beundringsverdig klarhet kan fortelle om sin tid som torgkone i Hamar før 2. verdenskrig, om «nikkersgjengen fra Ajer», som hun selv var en del av, og om byoriginalene som var kjent for alle i byen på den tiden.

Dette er en uvurderlig historieformidling som det bare å lese lokallitteratur aldri kan erstatte, for ikke å snakke om at så mye av byens historie og mennesker, slik GT-Sara forteller om dem, aldri får plass i slike nedtegnelser i utgangspunktet. Og oppi alle de hysteriske grovisene – enkle, men svært effektive – skinner det alltid en varme gjennom Gerd Thoreids opptredener.

Det er når hun forteller personlige anekdoter om sitt eget liv, begir seg ut på improviserte, munnrappe utvekslinger med publikum eller sitt eget team, og ikke minst når hun synger fra sitt viserepertoir – som strekker seg fra Alf Prøysen, Vidar Sandbeck og Cornelis Vreeswijk til friskusen om «Muselunden» – at GT-Sara virkelig viser at det ikke er hvem som helst som kunne opparbeidet seg en slik scenekarriere på sine eldre dager, uansett hvor mange gode vitser de måtte kunne.

Selv om GT-Sara har bosatt seg på Romerike i voksen alder, har vi i Hamar-regionen all grunn til å være stolt av å ha produsert en slik artist. Hun er blitt skrevet bøker og laget dokumentarer om, har gjestet TV-programmer fra Ivar Ruste og Odd Grythes «Husker du», til «Senkveld med Thomas og Harald» og pastor Egil Svartdahls «Reisen hjem», og ble Norges eldste platedebutant noensinne da hun som 83-åring ga ut sitt debutalbum «GT-Sara på farten med Full Rulle».

Etter å ha gitt ut tre plater med viser og vitser, spiller hun i disse dager konserter for å finansiere sin kommende plate. Den skal bestå av salmer fra pinsebevegelsens sangbok «Maran Ata», som hun fikk etter sin predikantfar. Det er sannelig et godt stykke fra historien om den eldre kvinnen som skulle på Kondomeriet for å kjøpe seg dildo til «Kom som du er til din frelser», men Thoreid ønsker å runde av platekarrieren med en hyllest til sin livslange tro som hun kan være stolt av.

Hun kommer tilbake til Heia Hamar 20. november, og jeg håper det blir stinn brakke. Med litt flaks, får du kanskje også vite hvordan det gikk med den eldre kvinnen som skulle på Kondomeriet.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke