15. sep
HELT BAK MÅL: Jeg tror kanskje sinne er det som beskriver min følelse best etter dette denne lørdagsmorgenen. For dersom man leser artikkelen, så er kort og godt HAs forside helt bak mål.
 
HA avslører!
Da jeg plukket opp HA fra postkassa lørdag 8. oktober og kikket på forsida ble jeg stående bom stille i nesten ett minutt. Jeg måtte lese overskriften og forsideteksten både to og tre ganger. Forsida gjorde meg trist.

Publisert: 12.okt.2016 09:32
Oppdatert: 12.okt.2016 12:56

Jeg tenkte: Hvorfor er de ute etter å ta oss på denne måten? Hva er hensikten med å lage en sensasjonsoverskrift som dette: «Lokker med stjerner som ikke kommer»?

LES OGSÅ: Frister med artister som ikke kommer

Når jeg skriver oss, så er deg fordi jeg har hatt det frivillige vervet som styreleder i AnJazz i to år. Et verv som har gitt meg mye, og som jeg er utrolig glad for at jeg tok på meg.

LES OGSÅ: Får riktig arrangør pengestøtte?

Da forsiden hadde sunket inn leste jeg artikkelen inne i avisa. Jeg leste den to ganger, og fremdeles har jeg problemer med å fatte det jeg følte. Teksten i artikkelen, vinklinga på saken, kilder og intervjuer – alt var helt fint. Artikkelen var informativ, og ga et innblikk i prosessen som ligger til grunn for å søke offentlig støtte for festivaler og kulturarrangører. En helt ok sak, etter min mening.

LES OGSÅ: Anjazz får pengehjelp

Jeg tror kanskje sinne er det som beskriver min følelse best etter dette denne lørdagsmorgenen. For dersom man leser artikkelen, så er kort og godt HAs forside helt bak mål. Forsiden sier eksplisitt at AnJazz og Anja Katrine Tomter driver med løgn og fanteri. At vi juger oss til offentlige midler. Det kan ikke tolkes annerledes. Til tross for at artikkelen forteller noe annet. Og det er dette som får sinnet til å boble i meg. Og jeg blir forvirra. Hva er det HA vil med dette? Vil de «ta» festivalen vår? Vil de sverte Anja?

Saken er at festivaler som avholdes på våren hvert år må klargjøre sine søknader til flere offentlige instanser mange måneder før man har et endelig program. For AnJazz betyr det at søknaden til Norsk kulturråd, som er vår viktigste nasjonale offentlige bidragsyter, må skrives i juli/august.

AnJazz har også et etablert samarbeid med Maijazz i Stavanger og Trondheim Jazzfestival. Vi samarbeider om å få hit store artister, slik som Take 6 og Marius Neset i fjor. I dette arbeidet er Anja makeløst dyktig, og har gjort en stor jobb i flere år. Derfor kan vi jobbe med store navn, som Chick Corea og Randy Crawford og andre.

Men vi «lander» ikke slike artister i august. Dette er folk som legger turneer i Europa koordinert med spillesteder helt utenfor vår kontroll. Noen ganger funker det i kalenderen, andre ganger ikke. Ofte tar det to-tre år før vi lykkes med en stor booking. Dette er et arbeid som pågår hele året, og AnJazz er organisert slik at styret, som utelukkende består av frivillige ildsjeler, leier inn Anja som prosjektleder og kunstnerisk ansvarlig. En ryddig løsning etter våre begreper.

De som støtter vår festival vil at vi beskriver hva slags ambisjoner vi har og hvilken retning vi ønsker å ta festivalen. Og dette kommer til uttrykk gjennom det arbeidet vi gjør over flere år, og som for vår del er Anja sitt ansvar. Dermed blir arbeidslistene våre offentlige når vi søker støtte, og dette er noe alle som mottar søknader vet. Det er ingen dramatikk i dette. Det må simpelthen være slik.

Vi måles på flere parametere, men den kunstneriske ambisjonen, og dermed festivalprogrammet fra år til år, er vårt viktigste virkemiddel for å få støtte. Akkurat slik HA skriver i artikkelen inne i avisa. Stikk motsatt av hva de fleste leser når de kun ser forsiden.

Kan hende mener HA at AnJazz ikke har livets rett på Hamar. Kanskje mener avisa at de som jobber med festivalen er udugelige, og at vi derfor bør tas hardt. Kan hende mener HA at satsingen på et barneprogram og workshops for ungdom er forkastelig. Eller at jazzsjangeren er for smal. Kanskje mener HA at festivalstøtte er feil bruk av offentlige penger.

Jeg vet ikke, men jeg har ingen andre forklaringer på hvorfor HA velger å gjøre dette – og tenker at, vel – det må man jo få lov til å mene. Nå er jo HA sitt syn på dette, og AnJazz spesielt, uttrykt på nytt i lederen på mandag 10. oktober – uten at det hjelper på min forståelse av avisas hensikt med å hogge løs på en frivillig organisasjon.

Jeg vil jo ha en fri og uavhengig presse som setter kritisk søkelys på saker som angår oss i regionen. Men i all anstendighet syns jeg også at en sensasjonell forside, personifisert gjennom en bildetekst som gir inntrykk av at AnJazz kun er én person, ikke er greit! Eller rettere sagt – stygt. Og bare for å ha sagt det – Anja er den som får den største trøkken når HA lager en slik forside – og hun er en av de mest ambisiøse og entusiastiske damene jeg kjenner. Dette rammer også medlemmer i styret jeg er leder for, støttespillere, sponsorer og mange frivillige i vår festival – og er kort og godt blodig urettferdig. Kanskje til og med ondskapsfullt. I beste fall tendensiøst.

Så, da var det sagt! Jeg håper HA har et skikkelig svar på hva som er avisens hensikt – hva de ønsker å oppnå med dette – slik at jeg kan legge bort mine spekulasjoner.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
Artikkelforfatter: Arild Halvorsen

Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke