Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
20. sep
 
HA og eiendomsskatten

Publisert: 30.sep.2016 06:54
Oppdatert: 30.sep.2016 09:46

«Vi kan ikke huske at noen kommune har satt ned eiendomsskatten fordi boligprisene faller», skriver sjefredaktør Carsten Bleness i sin leder lørdag 10. september. Jeg vil da minne Bleness om at eiendomsskatt nettopp blir beregnet som en promillesats fra 2-7 ut i fra eiendommens verdi. Om verdifastsettelsen sier Eiendomsskatteloven:

«Verdet av eigedomen skal setjast til det beløp ein må gå ut frå at eigedomen etter si innretning, brukseigenskap og lokalisering kan bli avhenda for under vanlege salstilhøve ved fritt sal».

LES OGSÅ: Hamar har nest høyest e-skatt i landet

Faller boligprisene, faller derfor eiendomsskatten. At Bleness ikke har registrert dette, skyldes at boligprisene bare stiger. Stiger altfor mye, slik at alt for mange ikke kommer inn på boligmarkedet. Økonomene mener løsningen på dette er å heve skatten på bolig og eiendom.

HA hadde tre misvisende artikler om eiendomsskatt uken før. HA skriver at eiendomsskatten for en standard bolig på 120 kvadratmeter i Hamar er 7908 kroner i året. Dette er feil. Hamar kommune retakserer eiendommene hvert tiende år i henhold til eiendomsskatteloven. Den siste retakseringen ble foretatt i 2013, som en massetaksering.

En gjennomsnittlig kvadratmeterpris for boliger i Hamar ble beregnet til 12.000 kroner. Et hus på 120 m2 får da en eiendomsskattetakst på 1.440.000. Av dette blir det trukket bunnfradrag på 220.000. Eiendomsskatten blir således beregnet av 1.220.000. Med en promillesats i Hamar på 5,1, blir eiendomsskatten for dette huset 6.222 kroner pr. år.

Og da ligger huset i Hamar sentrum. Sonefradraget gir redusert skatt andre steder i Hamar kommune. På Ridabu er fradraget 10 prosent, og eiendomsskatten for dette huset her vil være 5.600, på Ingeberg 4.978, på Vangli 4.355, og i Øvre Vang 3.733. På grensen mot Løten har Hamar omtrent den samme eiendomsskatten som Løten kommune.

Ukritisk sammenlikner HA epler med pærer, og bruker Erling Behrens fra Frp som sidekommentator. Behrens fortsetter med usannhetene om eiendomsskatt. Han sier: «Denne skatten rammer dem med dårligst betalingsevne». Mer feil går det ikke an å ta. Eiendomsskatt rammer bare dem som eier sin egen bolig. De med dårligst betalingsevne kommer aldri inn på dette boligmarkedet.

De som ikke får lån i banken, må inn på leiemarkedet. De nyter derfor ikke godt av skattesystemets fradrag for gjeldsrenter, og må betale en høyere inntektsskatt enn de rikeste. Det er urettferdig. Derfor er det nødvendig med skatt på det objektet man får rentefradrag for. I dette tilfellet bolig og eiendom.

Politikk er å se ting i en sammenheng. Det evner dessverre ikke Behrens eller Bleness. Noen er journalister, noen er politikere, og noen er fagfolk innen økonomi. I dette tilfellet er det å anbefale at journalistene lytter litt til fagfolkene.

medlem Hamar SV

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke