Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
 
HA og rike kommuner
HA har 5. mars har et kjempeoppslag på forsida om at «kommunene våre vasser i penger». Artikkelen om på side 5 har et mye mer nøkternt preg. Hva oppnår avisa med sitt førstesideoppslag, og hva annet forteller dette?

Publisert: 14.mar.2018 15:54
Oppdatert: 14.mar.2018 15:59

Først: Her kaster avisa ammunisjon til Siv Jensen om hun ønsker å strupe kommunene – hvilket det er grunn til å tro at hun gjerne gjør. Dernest gir dette feil påvirkning til innbyggere som kanskje bare leser forsida – og som attpåtil er passelig forbannet på eiendomsskatten. Men det reelle bildet gir man neppe.

Dette skrev HA om kommuneøkonomien 5. mars.

Hva er situasjonen for kommunene på Hedmarken? Jeg kan forsøke å se nærmere på Løten: Budsjettet for 2017 viste et driftsresultat på snaut 18 mill. Det er vel en kombinasjon av god økonomistyring og visse plussfaktorer som bidrar til at man ved årets slutt kommer ut med 27 millioner. som resultat. På strak arm her jeg ikke hatt anledning til å forsøke noen analyse på dette. Det får vi kanskje av rådmannen når kommunestyret med tid og stunder får årsregnskapet.

Her dukket det opp et annet moment: Hvordan kan det ha seg at lokalavisa vår får tilgang til årsregnskapet før de folkevalgte har fått se det? På ettermiddagen samme dag som en kunne lese avisoppslaget, fikk vi «brev» fra kommunen om at sakene til neste møte i formannskapet og driftsutvalget, var lagt ut til de folkevalgtes underretning. Der var det ingen sak om regnskap og økonomi. Er det riktig behandling av et så viktig saksområde at pressen får regnskapet før de folkevalgte?

Hvordan er så kommunens økonomi? Jeg nøyer meg med et par faktorer:

– Budsjettet for 2018 viste mindreforbruk (overskudd) på 11 millioner – men allerede ved første kommunestyremøte 14. februar, var dette redusert med nær to millioner; en million for å styrke «helse og omsorg», og 700.000 i tilskuddsendringer som før nevnte Siv hadde svekket kommuneinntektene med da hun salderte statsbudsjettet.

– Allerede i budsjettet for 2019 finner vi i økonomiplanen at situasjonen er dramatisk endret – fra overskudd til stort underskudd. For årene 2019, 2020 og 2021, viser faktisk økonomiplanen et samlet underskudd på nesten 16 mill. for de tre årene.

HAs artikkel gjør nummer av at kommunene har for høy gjeld – særlig med tanke på at rentene kan stige. Dette kan være riktig, men her kan det også være lurt å se litt bak tallene. For en periode på noen år hadde Løten så gunstige vilkår på innskudd (fonds) kontra gjeld, at det lønte seg å låne til investeringene og heller sette penger på fond. Var ikke det fornuftig, Bjørn Brox?

Et tankekors til slutt: Forfatteren av disse linjer har nylig uttrykt frustrasjon i avisens spalter over at man i Løten har sett seg nødt til å redusere «standard for hjemmehjelpstilbudet» fra annenhver uke til en gang pr. måned. Min frustrasjon (og forundring) øker når jeg i avisa får vite at man for siste år har et overskudd på 27 millioner.

Rådmannen og hans stab måtte vel ha peiling på dette resultatet da de før møtet 14.2. fant det nødvendig å «ta fra de svake» på denne måten? Kommunestyret som ble invitert til å gjøre et slikt vedtak, hadde da ingen informasjon om et veldig godt resultat for 2017.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke