15. sep
Varmt: En hetebølge har rammet den nordlige halvkulen de siste dagene.Foto: Terje Bendiksby, NTB scanpix
 
Ingen annen sak vil kreve så mye av politikerne
Klima: Det er ingen sak som krever så mye klokt politisk lederskap som det å berge et levende klima.

Publisert: 29.jul.2019 13:29
Oppdatert: 29.jul.2019 14:20

Takk til Hamar Arbeiderblad som i sin lederartikkel fredag var tydelig på at den hetebølgen som nå rammer den nordlige halvkule er en av de mange varslede konsekvensene av menneskeskapt global oppvarming. Klimaforskerne har advart i mange år, men nå kommer konsekvensene raskere enn det forskerne har antatt, skriver HA, og kritiserer politiske ledere i verden og i Norge, for ikke å ha satt i gang tiltak for å hindre den skadelig oppvarmingen.

Vi er nå inne i 12. time, sier redaktøren. Det haster veldig. Journalister, politikere og andre kunnskapsformidlere har nå en avgjørende viktig rolle. Den massive klimaforskningen må fortelles og forklares til folk flest. Når befolkningen forstår alvoret i global oppvarming blir det betydelig enklere for politikerne å gjøre det som er nødvendig.

Den svenske 16-åringen Greta Thunberg sa i en tale for tre dager siden at politikere og media må ta seg sammen og fortelle hva klimaforskningen sier. Når media og politikere svikter, og ungdom og andre klimaengasjerte blir stående alene og fortelle advarslene og tallene fra FNs klimapanel, blir dette gjort om til våre «meninger», sier Thunberg. En sylskarp analyse. Thunberg og andre blir mobbet og hetset i samfunnsdebatten for å formidle forskning. Sånn kan vi ikke ha det. Forskningsbasert kunnskap må være standarden.

FNs klimapanel samler forskningen fra verdens mange tusen klimaforskere, og sa for flere år siden at verden med dagens utvikling vil få to graders global oppvarming før 2050, at to graders global oppvarming vil gi store utfordringer, og at mer enn to graders global oppvarming vil gi svært skadelige klimaendringer for natur og mennesker. Klimapanelet sier også at selv 1,5 graders global oppvarming vil gi alle land betydelige utfordringer.

Hvis utslippene av klimagasser fortsetter som nå i åtte år til, vil det ikke lenger være mulig å stanse den globale oppvarmingen på 1,5 grader. I rapporten om 1,5 graders-målet sa FNs klimapanel at det ikke lenger finnes tvil om at det er menneskelig aktivitet som er årsaken til den ene graden global oppvarming vi har fått så langt. Den vitenskapelige diskusjonen går på viktige detaljer som for eksempel om det er seks eller åtte år med dagens utslipp før 1,5 graders målet er en umulighet.

Forskningen om konsekvenser viser at to graders global oppvarming vil gi lavere matproduksjon, skadelig ekstremvær i alle land, hetebølger, tørkeperioder og mer enn en milliard klimaflyktninger.

Kunnskapen om global oppvarming, konsekvensene, og de mange gode tiltakene som Norge og verden kan ta i bruk er massiv. Det er ikke behov for mer forskning for å komme i gang med det som er nødvendig. Høyskolen i Innlandet vil gjerne hjelpe interesserte politikere, media og andre til å finne det de trenger av klimakunnskap.

Om seks uker er det kommunevalg i Norge. Det er ingen sak som krever så mye klokt politisk lederskap som det å berge et levelig klima: En utfordring til alle politikere og alle partier. Og media må utfordre dem med kunnskapsbasert journalistikk.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke