hacklink
17. sep
 
Håner Bjørnstjerne Bjørnson og vår nasjonalsang

Publisert: 15.mar.2018 16:59
Oppdatert: 15.mar.2018 17:22

Som Senterparti-velger er det èn SV-politiker jeg alltid har hatt litt sans for; avdøde Berge Furre. Men der stopper det også. Forrige uke gikk gruppeleder for SVs bystyregruppe i Bergen, Oddny Miljeteig, ut i riksmedia og sa at landets mest anerkjente nasjonalsang har gått ut på dato. Om ikke det var nok så mente Miljeteig at teksten er kjønnsdiskriminerende.

Ytringsfriheten gir oss rett til å mene det meste – men når en yrkespolitiker går ut i pressen og nærmest spytter på vår kjære og flotte «Ja, vi elsker» da må vi få reagere som – hva skal jeg si; gode nordmenn.

Bjørnstjerne Bjørnson var faktisk en av Europas viktigste forfattere i deler av 1800-tallet. I 1857 tok han over for Ibsen som teatersjef ved Det Norske Theater (forløperen til Den Nasjonale Scene).

Det går mot 17. mai og jeg vil minne SV-toppen og hennes meningsfeller om at det var Bjørnson som var en ivrig initiativtaker til det første barnetoget – noe som har særpreget og gjort Norges nasjonalfeiring kjent langt utover våre landegrenser.

Ja, deler av teksten i «Ja, vi elsker» lyder selvsagt litt gammeldags og kunstig i 2018. Men hva gjør det? Den tilhører vår stolte kulturhistorie, den har betydd enormt mye for nordmenn i både krig og fred.

Man kødder ikke med våre nasjonalskatter – det må selv en ihuga SVer begripe.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke