16. sep
 
Håper at Ap slår seg sammen med Frp

0
Publisert: 28.apr.2016 04:00
Oppdatert: 28.apr.2016 04:00

19.april var båsdrift eller lausdrift et innslag i NRK-Dagsnytt 18. Stortinget har gjort vedtak om at båsdrift skal opphøre innen 2024.Da skal alle kyr gå i lausfjøs uten båser.

Bonde- og Småbrukarlaget er sterkt imot Stortingets vedtak, noe lederen Merete Furuberg forklarte hvorfor med vektige argumenter. Vedtaket fører til opphør og kroken på døra for familiebruk med båsdrift. Det er tusenvis av dem i distriktene. Det er ikke påvist økt dyrevelferd med lausdrift, tvert imot viser praksis. Med lausdrift går som oftest kuene inne også om sommeren.

Fremskrittspartiet framsetter nå forslag i Stortinget om å utsette overgangen til lausdrift til 2034, sa Frp sin talsmann. Jeg håper at det parti jeg har tilhørt i 60 år, Arbeiderpartiet, slår seg sammen med Frp og skaper flertall for det, og helst stryker helt det Stortinget har vedtatt. Det vil gagne hele vårt distriktslandbruk og totale matproduksjon.

Jeg gikk landbruksskole i Østfold i 1952,og min første jobb etter den var som kontrollassistent i Eidsberg. På de 25 gårder jeg da betjente med forplanlegging, prøver og kontroll av melka var det utmerket dyrehelse med båsdrift og utebeiting hele sommeren. Det samme gode dyrestell med båsdrift kunne jeg konstatere da jeg i 15 år (1970-85) var fylkessekretær i Hedmark Bonde- og Småbrukerlag, med besøk hos lag og produsenter over hele fylket.

Og for så vidt så erfarte jeg dette også som unge i «Hamsuns rike» på Nordland både før og under krigen. Vi ungene hadde oppgaven med å få de lettbeinte nordlandskuene ut i skog og mark, og å hente de heim seint på ettermiddagen. I perioden 1970-88 satt jeg i Arbeiderpartiets sentrale landbruksutvalg. Familiebruket var bestandig den viktige grunnmur i vår politikk for melk- og kjøttproduksjon. Landet vårt er skapt slik at dette også må være grunnmuren for framtida. Båsdrift på familiebruk må være hovedregelen i melkeproduksjonen. Store lausdriftfjøs må være unntaket.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke