15. sep
 
Hallo! Hva skjer?
Flyktninger sendes til Russland uten at asylsøknadene deres har fått en skikkelig behandling.

Publisert: 02.feb.2016 04:00
Oppdatert: 02.feb.2016 10:44

UDI har ikke oversikt om de har oppholdstillatelse der eller om Russland bare er brukt som transittland. FNs høykommissær for flyktninger reagerer med kritikk mot utsendelsene og tar nå turen til Kirkenes for å se nærmere på forholdene. Menneskerettsorganisasjoner og Røde Kors reagerer også.

Innstramningsministeren er tilsynelatende uberørt og kjører bare på videre. For nå skal flest mulig av disse fremmedelementene ut. De ødelegger vårt velferdssystem, de koster for mye, det vil gå ut over våre barn. Stakkars oss.

«Godhetsbrigaderene» som viser medfølelse og hjelper asylsøkerne må stoppes. Nordmenn som bidrar til at vettskremte syrere med barn søker tilflukt i kirken, blir anholdt og bøtelagt, og nå snakkes det om at regjeringen skal gi politiet tillatelse til å hente dem ut av kirkelokalet.

I Danmark er det forslag om å ta verdisaker fra flyktningene for å dekke kostnadene, og norske politikere er nå inne i de samme tankebaner. Får vi assosiasjoner til det som skjedde i Europa for ca 75 år siden?

Fremmedfrykten hos mange nordmenn er mer enn hårreisende. Kommentarspaltene i de såkalte sosiale medier florerer av ekle og rasehatske innlegg. I et debattinnlegg i lørdags-HA presterer en av mine tidligere kolleger å uttrykke redsel for at så mange «analfabeter med en helt annen kultur og i sin beste reproduksjonsalder (!) vil påvirke fødselsraten og på sikt den demografiske sammensetning vesentlig.» Her snakkes det altså om mennesker, mennesker på flukt fra krig og utrygghet.

Da min kone skulle hente avisen en morgen, fant hun i postkassen et håndskrevet brev adressert til meg. I et tidligere debattinnlegg hadde jeg våget å kritisere Sylvi Listhaug fordi hun ikke gjorde mer på integrering. Nå ble jeg refset uten å vite hvem brevet kom fra.

Nordmenn liker å reise til fremmede land, oppleve andre kulturer, spise unorsk mat. Men å la utlendinger komme hit, få barn, jobbe, betale skatt og bosette seg i nærheten av oss, det får angstbarometeret til å stige – xenofobi, egoisme eller manglende empati?

Vi kunne vel vise litt medfølelse og verdighet. Slik Ap-veteranene Thorbjørn Berntsen og Grethe Fossum har gjort – førr ei dame!

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke