15. sep
6_Bilde?6_Bilde
 
Halve bygda fikk, resten fikk ikke

Publisert: 16.jun.2017 21:54
Oppdatert: 26.jun.2017 10:32

Halve bygda fikk fiberbredbånd, resten fikk ingenting.

I Øvre Vang har innbyggerne kjempet for bedre bredbånd i mange år. I fjor høst fikk halve bygda fiberbredbånd, mens resten sitter igjen uten brukbart bredbånd. Mange hadde håpet på at utbyggingen skulle fortsette videre i bygda, men slik ble det dessverre ikke.

I dagens samfunn tar de fleste for gitt at bredbåndet fungerer. De fleste bruker streamingtjenester, nettbank. Daglig uten å tenke over hvor avhengig vi har blitt av internett. Vi er blitt like avhengig av internett som av strøm. Bredbånd er en tjeneste man ikke klarer seg uten i dagens digitale samfunn.

Hva hadde du gjort om du plutselig ikke hadde hatt muligheten til å bruke disse digitale tjenestene hjemme? Tenk deg å måtte reise bort til familie og bekjente for å betale regninger i nettbank, fordi bredbåndet du har hjemme er så ustabilt at du ikke får logget inn. Streamingtjenester kan du bare glemme. Og skal du se en film, må du benytte en god gammeldags dvd eller sette deg i bilen med minnepenn for å dra bort til bekjente for å laste ned filmen.

Dette er realiteten og hverdagsproblemene for mange av Øvre Vangs innbyggere.

Stat og kommune, for ikke å snakke om skolen og næringslivet, er i en voldsom utvikling der digitalisering er hovedfokus. De tilbyr stadig nye digitale tjenester og forventer at vi skal ta dem i bruk. Et godt eksempel på dette er skolen. Tidlig på barneskolen begynner elevene med undervisning der digitale hjelpemidler benyttes. En liten hjemmelekse kan være å søke om et tema på internett eller se ferdig en video på Youtube.

Hva gjør man når bredbåndet er så treigt at man ikke får sett youtube-videoen? Man må spørre foreldrene om å få med melding der det står at man ikke får gjort leksen ettersom bredbåndet hjemme ikke fungerer. Slik har det vært for meg siden jeg begynte på barneskolen. Nå går jeg siste året på videregående og det har fortsatt ikke blitt noen forbedring. Er det virkelig slik det skal være i 2017?

Jeg har jobbet i mange år for å få til bredbåndsutbygging i området, dessverre til liten nytte. Helt fra midten på 2000-tallet har vi og mange andre naboer i Øvre Vang klaget på bredbåndet. Nå over 10 år etter har det fortsatt ikke blitt noen forbedring. Jeg har kontaktet både Hamar kommune og Eidsiva Bredbånd om dette, men ingen av dem er interessert i å gjøre noe med problemet.

Hamar kommune sier de ikke har ansvar for å sørge for at innbyggerne har tilgang på brukbart bredbånd, så hvem har da egentlig ansvaret? Tydeligvis ingen. Derfor har jeg og flere naboer startet et dugnadsfiber-prosjekt for å prøve å få med en aktør som Eidsiva Bredbånd til å bygge ut fiber. Dette skulle vise seg å være lettere sagt enn gjort da disse aktørene ikke akkurat er veldig samarbeidsvillige.

Etter mye om og men kommer det frem at Eidsiva Bredbånd har en fiberkabel som går rett forbi huset mitt og gjennom store deler av området der vi har prøvd å få til bredbåndsutbygging. I tillegg er det flere skjøtepunkter på kabelen som tyder på at det er klargjort for fremtidig utbygging. Dette vil da si at mye av infrastrukturen som trengs allerede er på plass. Derfor er det jo helt på tryne at det ikke snart blir gjort noe med bredbåndet, da infrastrukturen har stått der ubrukt i opp mot 10 år og dagens bredbånd er totalt ubrukelig.

Vi i Øvre Vang trenger virkelig bedre bredbånd og løsningen ligger rett utenfor døra, men Eidsiva Bredbånd vil ikke la oss benytte oss av den. Jeg ser frem til at det blir tatt tak i dette slik at vi også kan nyte godt av fremtidens høyhastighetsbredbånd.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke